УНСС защити отборната си титла в онлайн турнира по шах на ENGAGE.EU

понеделник, 22 май 2023 17:05

В чест на 103-годишнината на нашия университет бе организиран турнир по шах ENGAGE.EU Speed Chess Tournament. В него се състезаваха 4 отбора от 4 университета - University of Mannheim, Германия, LUISS University, Италия, University Toulouse Capitole, Франция и УНСС, България - част от европейския алианс ENGAGE.EU.

За трета поредна година УНСС домакинства състезанието, което се проведе в онлайн платформата “lichess”, и се организира от катедра „Физическо възпитание и спорт“.

Доц. д-р Михаил Мусов, заместник-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество (от дясно) и Георги Николаев, съдия на турнира, откриха състезанието

Нашият университетски отбор успешно защити призовото си първо място по шахмат. В индивидуалната надпревара шампион в турнира стана представителят на University of Mannheim, Германия – Ян Шоп. На второ и трето място се класираха студенти от УНСС – съответно Кристиян Славейков и  Николай Бошнаков.

Ректорът на УНСС даде наградата на спечелилия второ място - Кристиян Славейков, студент в УНСС

„Много се радвам, че отборът на УНСС е победител в турнира по шахмат, а в индивидуалното класиране наши студенти са спечелили второ и трето място. Честито! Пожелавам Ви да постигнете успехи и на световни турнири! България има традиции със световни шампиони по шахмат. Тази игра е много важен елемент от нашата дейност, защото винаги сме имали първостепенен приоритет за развитие на спорта. Ето, тази година разчупихме модела на отбелязване на годишнината на университета и освен академичното честване, включихме и две спортни инициативи - 103 км. маратон и шахматен турнир. И спечелихме!“, каза ректорът на УНСС на тържественото връчване на наградите на победителите.

Турнирът беше проведен по всички правила. Класирането на отборите зависи от броя на спечелените точки в играта, а при равенство се взима под внимание следното за определяне на победителите: 1) Общият брой точки, спечелени от срещите; 2) Резултатите на отборите в една и съща точкова група в зависимост от точките от срещите; 3) Точковата система Zoneborn-Berger за отборни турнири; 4) Берлинската система. Дори ако последният таймбрейк не може да определи победителя между два отбора, този, който е играл на първата дъска с черните фигури, взима първото място.

  

Галерия снимки от УНСС защити отборната си титла в онлайн турнира по шах на ENGAGE.EU ...