Видеообръщение на ректора проф. д-р Димитър Димитров по случай Празника на УНСС - 21 май

петък, 19 май 2023 8:53

   

Скъпи колеги – преподаватели, служители и студенти!

Честит сто и трети рожден ден на нашия университет!

Честит 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Всяка година 5000 средношколци и техните родители гласуват своето доверие на нашия университет, като избират да учат при нас. Тази чест не идва даром. Престижът на Университета за национално и световно стопанство е следствие от 100-годишен опит и несломимия дух на неговите преподаватели. Така е и днес, когато близо 1000 преподаватели и служители с ентусиазъм и плам изпълняват своите всекидневни задължения, превръщайки рутината в съзидателно творчество.

21 май ни изпълва с вълнение, защото заедно с празника на Университета за национално и световно стопанство празнуваме и успехите, които сме постигнали през периода. 

На днешния ден искам да припомня част от многобройните поводи, по които през годината името на УНСС беше отбелязано с уважение и респект.

Министерството на образованието и науката оцени максимално високо годишното изпълнение на договора за изпълнение съгласно заложените от МОН политики.

Успешно се вписваме в европейското образователно пространство. Изградихме един истински университет на бъдещето с международен обмен на преподаватели и студенти между 9 водещи европейски бизнес университета, с размяна на ресурси, виртуален кампус, с обща информационна система – ENGAGE.EU.

Водещ университет сме в множество проекти, насочени към модернизацията на българското висше образование и изграждане на мрежи от висши училища, които имат възможност да споделят общи ресурси и да създават хибридни програми между университети с различен профил.

За четвърта поредна година Рейтинговата система на висшите училища ни определя като най-престижното висше училище в професионално направление „Икономика“ според работодателите и преподавателите във висшите училища.

ООН официално одобри нашия университет за координатор на Националната мрежа за устойчиво развитие SDSN България.

Стартирахме мащабна програма за модернизация на учебната база и студентските общежития и енергийна ефективност на сградния фонд.

Когато преди 103 години проф. Стефан Бобчев заедно със свои съмишленици създават Свободния университет за политически и стопански науки, освен обновените образователни идеи на своето време, те вграждат в него своя патриотизъм и възрожденска страст, за да подготвят отговорни и достойни граждани. Днес, в годината, в която честваме 170 години от рождението на нашия патрон, се обръщаме към своите славни академични традиции, които пазим и надграждаме всеки ден.

Целта на нашите предшественици преди повече от век е наша цел и сега – да гледаме предизвикателствата в очите и да търсим отговорите на въпросите, от които зависи бъдещето на всеки от нас, на нашия университет и на България. УНСС доказа своя потенциал да управлява промените, да намира креативни решения и да отстоява академичните си ценности и принципи.

  

Уважаеми преподаватели и служители,

Благодаря ви за високия професионализъм и постоянните усилия да поддържате високо качество на преподаването и научните изследвания.

Скъпи студенти и докторанти,

Вие сте нашите посланици, респектиращи със своите знания и постижения. Нашият университет черпи сила от вашата младост, вдъхновение и борбен дух.

Не свеждайте глава пред трудностите и носете УНСС в сърцата си!

Честит празник!



Галерия снимки от Видеообръщение на ректора проф. д-р Димитър Димитров по случай Празника на УНСС  ...