Тайванска фондация дарява интелигентно осветление за Спортен комплекс „Бонсист“ на стойност 120 000 долара

четвъртък, 18 май 2023 17:24

Договор за изпълнение на проект за интелигентно осветление, пестене на енергия и преход към здрава планета и нов дигитален свят между УНСС и Асоциацията за информация за околната среда в Тайван (TEIA) бе подписан онлайн от ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и председателя на Асоциацията д-р Chien-Chih Chen.

Общата стойност на проекта е 120 000 USD, осигурени от фондация TEIA. Споразумението предвижда да бъде изградено партньорство за интелигентно осветление, енергийна ефективност и пестене на енергия. Целите на проекта са: 1) внедряване на иновативна облачна IoT (Интернет на нещата) интелигентна система за наблюдение и контрол на осветлението в СК „Бонсист“ за енергийна ефективност, мощност и спестяване на разходи, водеща до финансови и екологични ползи за устойчива зелена околна среда и глобално развитие; 2) създаване на партньорство за най-добри практики за интелигентна енергия при планиране и изпълнение за подкрепа непрекъснато изследване и развитие на оперативни стратегии за енергия и осветление.

В церемонията по подписването в MS Teams се включиха представителят на Тайван г-н Sherman S. Kuo, г-жа Cynthia Chow, мениджър по международни проекти на фондацията, а модератор на събитието беше г-жа Vita Liu. От българска страна в подписването на стратегическия документ участваха проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, помощник-ректор и проф. д-р Димитър Велев от катедра „Информатика“, координатор по проекта, г-жа Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинета на ректора“ и г-жа Десислава Паунска, ръководител отдел „Връзки с обществеността и маркетинг“.

„За мен е чест да присъствам на подписването на този договор и бих искал да поздравя УНСС и TEIA за успешния проект, който се осъществява със съдействието на Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на електронното управление на България“, посочи представителят на Тайван г-н Sherman S. Kuo. „Изпълнението на проекта ще доведе до редуциране на използваната електроенергия и намаляване на разходите на университета. Вярвам, че този проект е от изключителна важност и ще допринесе за заздравяването на връзките и сътрудничеството между Тайван и България в сектора на високите технологии. Убеден съм в успешното осъществяване на проекта и по-нататъшното сътрудничество“, изтъкна г-н Sherman S. Kuo и изказа благодарност на всички, допринесли за реализирането на проекта.

„Високо оценяваме щедрото дарение към нашия университет“, посочи ректорът проф. д-р Димитър Димитров. „Бих искал да подчертая, че УНСС, като най-големия бизнес университет в региона е предприел редица мерки за енергийна ефективност, редуциране на вредните емисии и подобряване на всички условия, свързани с образователния процес, а скоро започваме и изпълнение на проект за оползотворяване на енергия от възобновяеми източници чрез изграждане на фотоволтаична инсталация за производство на ел. енергия, т.нар. зелена енергия. Проектът между УНСС и Асоциацията за информация за околната среда (TEIA) беше подготвен много внимателно. Бих желал да изкажа специални благодарности към проф. Димитър Велев, който беше основното свързващо звено между УНСС и TEIA и изигра важна роля за реализирането на проекта. Това е първа, много важна стъпка в по-нататъшното ни сътрудничество с TEIA“, подчерта ректорът, като изказа благодарност и на Министерство на икономиката и индустрията, и на Министерство на електронното управление за оказаната подкрепа.

С удрянето на звънеца ректорът проф. д-р Димитър Димитров даде официален старт на изпълнението на проекта

„Горд съм, че участвам в този проект и благодаря за извършените дейности за реализацията на това начинание“, подчерта помощник-ректорът проф. д.ик.н. Кирил Стойчев. „Смятам, че подписването на това споразумение е основа и за по-нататъшното развитие на ползотворно сътрудничество между УНСС и Асоциацията за информация за околната среда (TEIA), така че ще положа всички усилия и ще окажа необходимото пълно съдействие за успешното изпълнение на проекта докрай“, заяви проф. Стойчев.

„7 години полагаме неимоверни усилия и се борим да дадем живот на този проект, затова подписването на днешното споразумение е огромна победа и повод за празник и за Асоциацията за информация за околната среда (TEIA), и за нашия университет“, обърна внимание проф. д-р Димитър Велев.

Проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, ректорът проф. д-р Димитър Димитров и проф. д-р Димитър Велев (от дясно наляво)

Тайванска асоциация за информация за околната среда (TEIA)  

Тайванската асоциация за информация за околната среда (TEIA) е нестопанска и неправителствена организация създадена в Тайпе, Тайван през юни 2001 г. Нейната мисията е да работи за свят, в който хората съжителства в хармония с природата. Дейността на TEIA е посветена на две основни цели: подобряване на разпространение на информация за околната среда и популяризиране модела на екологичния благотворителен тръст.


Галерия снимки от Тайванска фондация дарява интелигентно осветление за Спортен комплекс „Бонсист“  ...