Студенти от Финансово-счетоводния факултет получиха ценни съвети от „Кроу България“

четвъртък, 18 май 2023 16:57

Екипът на консултантска компания „Кроу България“ се срещна със студенти от 3-ти и 4-ти курс на Финансово-счетоводния факултет и бе обсъдена темата за настъпващите промени в професията счетоводител и одитор и качествата, които е необходимо да се развиват за кариерно развитие в тази област.

„Срещата с водеща компания в областта на одита и счетоводните услуги е изключително полезна за студентите, които изучават тези дисциплини“, каза проф. д-р Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводния факултет, представяйки екипа на консултантска компания „Кроу България“, „защото те ще ви запознаят с нещата от практиката, с уменията, които са необходими да притежавате.“

 Проф. д-р Румен Брусарски, Гюляй Рахман, съдружник в „Кроу България“, гл. ас. д-р Борислав Боянов

Георги Калоянов, управляващ съдружник на „Кроу България“, сподели своя опит в компанията, която е част от международната Crowe Global – 8-та в света по големина глобална одиторска мрежа, предлагаща счетоводни и консултантски услуги в 145 страни.

В България екипът се е постарал компанията да бъде една от 10-те водещи компании в областта на одита, консултантските, счетоводните, данъчните и управленските услуги. В своята презентация Георги Калоянов наблегна на качествата, които трябва да се развиват, които включват и непрекъснатото личностно развитие.

Георги Калоянов

„Кариерното развитие е в синхрон с личностното“, каза господин Калоянов и акцентира на променящите се условия във времето на развиващите се технологии. „Сега, в рамките на един човешки живот се случват страшно много промени, които никога преди не са се случвали, а с масовото въвеждане на изкуствения интелект ще се промени драстично действителността. Роботът взе знанието, може по-добре да върши доста неща от човека, но не може да вземе социалния и практически опит, да води преговори, да решава сложни казуси с много гледни точки. Това ще промени професиите счетоводител и одитор и вие трябва да развивате най-вече аналитично мислене, интелекта, интуицията, това са качествата, с които ще имате кариерно развитие.“

Екипът на „Кроу България“ запозна аудиторията и със стажантските програми, които предлагат в отдел „Одит“ и „Счетоводство“ в компанията. Лятната стажантска програма е платена и предоставя възможност за постоянна работа. Студентите могат да получат реална представа за естеството на професията и да приложат теоретичните си познания на практика, да усъвършенстват своите технически умения.

Гл. ас. д-р Борислав Боянов, преподавател в катедрата „Счетоводство и анализ", заедно със студентите се включи в дискусията, в която се обсъдиха бъдещите промени не само в професията счетоводител и одитор, но и глобалните промени, които предстоят. Обсъди се бъдещата нарастваща безработица, заради роботите, които ще изземват функциите на човека, както и евентуалното въвеждане на базов доход за всички хора.

 

Галерия снимки от Студенти от Финансово-счетоводния факултет получиха ценни съвети от „Кроу Българ ...