Договор за изграждане на система с големи данни с множество допълнителни структури по проект „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни“

четвъртък, 18 май 2023 12:10

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и Деян Йовков, изпълнителен директор на „Консорциум Хай-спийд-нет“ ДЗЗД, подписаха договор за изграждане на система с големи данни с множество допълнителни структури, която ще направи връзка между данните на УНСС и Суперкомпютъра в София Тех Парк. Договорът е по проект „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни“ (ДИГД) №BG05M2OP001-1.002-0002.

Деян Йовков и ректорът проф. д-р Димитър Димитров

„Това е голяма стъпка напред, защото от години УНСС работи по дигитализацията на бизнес процеси с използване на големи данни, поддържа единна мега високо скоростна мрежа за интегриране на информация, изградихме Център за компетентност по „Дигитализация на икономиката в среда на големи данни“ съвместно с още 4 университета и институт на БАН, който работи иновативно. Освен това в тази нова система се включат преподаватели и докторанти, хора, които се занимават с обработка на големи данни и ще се развие научния потенциал в тази насока“, каза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

На срещата присъстваха проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, помощник-ректор, доц. д-р Михаил Мусов, заместник-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, и доц. д-р Росен Кирилов, заместник-ректор по дигитализация и киберсигурност

Изпълнителният директор на „Консорциум Хай-спийд-нет“ ДЗЗД Деян Йовков каза, че Консорциумът вече работи по изграждането на тази система. Предстои да се изградят 3 нови локални клъстери, разположени в партньорите на УНСС - Пловдивския университет, Техническия университет – Габрово и Русенския университет, които ще бъдат свързани  със съществуващия в УНСС Централизиран Hadoop клъстер.

„Създава се уникална за България научна инфраструктура, интегрирана с много мощния Суперкомпютър в София Тех Парк и с бъдещия нов суперкомпютър в БАН, от една страна, и със Системата за големи данни Hadoop в УНСС заедно с 3-те разпределени по страната Hadoop клъстери, от друга“, конкретизира проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, главен координатор по договора от страна на УНСС. За да може да се приемат данни за обработка от различни икономически обекти, Системата за големи данни в УНСС разполага с 5 вида мрежи – MAN, WAN, LoraWAN, TTN и 4G/5G, като капацитетът на мрежите е 2x40 Gbps – също уникални за страната телекомуникационни възможности. Системата за големи данни в УНСС извършва обработка с над 1 000 процесорни ядра и дисков капаците около 4,5 РВ (петабайта).

Проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, Деян Йовков, проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Михаил Мусов, доц. д-р Росен Кирилов и проф. д.ик.н. Кирил Стойчев

Помощник-ректорът проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, поздрави участниците в срещата и изтъкна: „Живеем във време на дигитализация, както на икономиката, така и в почти всяка област на живота, затова мисля, че тази нова система, която ще позволи билиони операции в секунда, ще бъде изключително полезна и ще намери приложение по-нататък“.

  

Галерия снимки от Договор за изграждане на система с големи данни с множество допълнителни структу ...