103 години УНСС: Ректорът награди шампионите от Националната студентска олимпиада по математика и връчи грамоти за „Добро сърце“

четвъртък, 18 май 2023 13:16

Отборът на УНСС по математика отново спечели първо място в класирането по висши училища в група В и първо място в отборното класиране в група В на Националната студентска олимпиада по математика в Монтана. В индивидуалното класиране в група В състезателите ни завоюваха и 2 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медала.

Абсолютен шампион в група В е Калоян Стефанов, който за втора поредна година печели златен медал, с много голяма преднина пред останалите. Със златен медал е и Милена Петкова. Ния Неделчева, Иван Талков и Преслав Петров спечелиха сребърен медал в категорията. Мириам Риме получи бронзов медал.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров връчи грамоти за утвърждаване на доброто име и авторитета на УНСС и брандирани с логото на университета шапка, тениска и суитшърти. Грамота „Добро сърце“ за взаимопомощ, подкрепа и за утвърждаване на доброто име и авторитета на УНСС, както и подаръци получиха Хелин Ремзи и Стела Корчева за оказана помощ на служител, който се е почувствал зле на работното място.

„С този жест искаме да подчертаем успехите и добрите сърца  на нашите студенти. Добродетелта трябва да се насърчава“, подчерта проф. д-р Димитър Димитров.

Ректорът проф. Димитър Димитров и ръководителят на отбора  гл. ас. д-р Вилислав Бучакчиев, преподавател в катедра „Математика“ с купата за първото място

„Нашите студенти успяха на най-престижното студентско състезание – Националната студентска олимпиада по математика, не само да затвърдят успеха от миналата година, а по-убедително да спечелят с два пъти повече точки от втория отбор, което е сериозен успех за олимпийския ни отбор“, посочи доц. д-р Мая Микренска, зам.-декан по учебната работа на факултет „Приложна информатика и статистика“ и ръководител на катедра „Математика“. Тя поясни, че тази година са положени  повече усилия през учебната година – организирано е вътрешно състезание, чрез което са избрани най-добрите състезатели за олимпиадата, от които са сформирани два отбора. Доц. Мая Микренска уточни, че за първи път наши студенти са участвали в състезанието Европейско кенгуру, където са завоювали първо място. Тя благодари за подкрепата, която получават от страна на ректора проф. Димитър Димитров за техните усилия. 

Поздравления към отбора, който се представи достойно на престижното състезание, отправи и председателят на Студентски съвет Илиян Чабуклийски. „Радвам се, че студентите на УНСС участват в подобен тип състезания, на които представят университета на национално ниво. Пожела и занапред да работят усърдно, да постигат успехи и да стане традиция възпитаниците на Университета да печелят подобни състезания.

Калоян Стефанов, спец. „Икономика с преподаване на англ. език
Милена Петкова, спец. „Бизнес икономика“
Ния Неделчева, спец. „Бизнес икономика“ Иван Талков Спец. „Финанси и счетоводство с преподаване на англ. език“   
Преслав Петров спец. „Анализ на бизнес данни със специализиран софтуер“ Мириам Риме, спец. „Бизнес информатика и комуникации“ 

Участници в отбора бяха и Анна-Мария Пингелова, спец. „Маркетинг и стратегическо планиране с преподаване на англ. език“, Елисавета Савранска, спец. „Бизнес икономика“ и  Усама Тухами, спец. „Финанси и счетоводство с преподаване на англ. език“.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров връчи и грамота „Добро сърце“ за взаимопомощ, подкрепа и за утвърждаване на доброто име и авторитета на УНСС на Хелин Ремзи и Стела Корчева, които са оказали животоспасяваща помощ на служител. По-подробно за случая разказа друг участник - проф. д-р Силвия Трифонова, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на Финансово-счетоводния факултет, която сподели, че заради навременната реакция на момичетата, жената се е стабилизирала. „Тези момичета са с изключително добри сърца и трябва да бъдат пример за всички“. 

Хелин Ремзи, Стела Корчева, студентки по „Право“
Членове на Студентски съвет присъстваха на връчването на грамотите

Ректорът проф. Димитър Димитров получи изненада за 103-ата годишнина на Университета – картина от Цветанка Торбова, служител в отдел „Обществени поръчки и търгове“.

Галерия снимки от 103 години УНСС: Ректорът награди шампионите от Националната студентска олимпиад ...