Главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева откри споделено пространство и говори за стойността на успеха пред студенти

сряда, 17 май 2023 14:19

Главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева, която е възпитаник на УНСС и член на Алумни борда, изнесе публична лекция на тема „От света на финансите: Стойността на успеха или петте константи във формулата за ефективно лидерство“ пред студенти и преподаватели от университета.

В рамките на събитието беше открито и ново споделено пространство, изградено в Библиотеката на УНСС с помощта на дарение от УниКредит Булбанк АД.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, Цветанка Минчева, Мартин Петков (от дясно наляво)

Мартин Петков, член на Съвета на настоятелите в УНСС и служител на УниКредит Булбанк представи Цветанка Минчева и отбеляза, че днешното събитие е поредна стъпка в дългогодишното успешно партньорство между УНСС и УниКредит Булбанк.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров подчерта, че настоящата лекция, както и откриването на новото споделено пространство, дарено от УниКредит Булбанк на университета, са само част от дейностите, по които УНСС и банката си сътрудничат. Двете организации съвместно създадоха и магистърската програма по „Количествени финанси", организират публични дискусии, лекции и много други различни инициативи от взаимен интерес. „УНСС и бизнеса работят заедно в името на студентите, за да могат младите хора да са конкурентоспособни и да отговорят на изискванията на работодателите и предизвикателствата на времето“, каза проф. д-р Димитър Димитров.

„Благодаря за поканата, не всеки ден човек има възможност да говори пред млади хора“, каза Цветанка Минчева и посочи, че работейки по структурата на днешната презентация си е мислила, че има може би някаква формула, която стои зад успеха, затова е решила да представи формулата, която стои зад това, което й се е случило като кариера през изминалите 20 години. „Тази формула има много променливи, които зависят от подготовката, от времето, някой път от случайността и късмета, но има и много константи, които според мен много често са едни и същи. Благодаря на университета за това, което ми е дал, защото основите на моето образование, което имах възможност да завърша и да надградя след това, всъщност започнаха в УНСС“, коментира Цветанка Минчева.

Тя сподели как е започнала професионалния си път и изтъкна пет константи, които според нея стоят в центъра на нейната формула за успех. „Първата константа е, че трябва да продължавате да учите през целия живот“, подчерта лекторът и цитира американския писател и футуролог Алвин Тофлър, който казва, че „Неграмотните в 21 век не са тези, които не могат да четат и пишат, а тези, които не могат да проумеят, че трябва да се учим едва ли не до последния ден“.

На събитието присъстваха и доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите на УНСС и председател на синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ и проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики (от дясно наляво)

Втората константа е, че не трябва да се подценява нищо и никого, третата е да вярваме в хората, защото без да вярваш на екипа и на хората около себе си не можеш да успееш. Четвъртата константа, която е важна за да сте добри в това, което правите, е непрекъснато да предизвиквате себе си и петата, но не на последно място е, че ще трябва да се откажете от нещо в живота, не може да имате всичко. „Но тук има и бонус, защото когато губите не знаете какво печелите“, акцентира Цветанка Минчева.

Андреа Тониети, изпълнителен директор, член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк и директор „Хора и култура“, поздрави присъстващите на откритата лекция и благодари за възможността да присъства на събитието.

След лекцията ректорът проф. д-р Димитър Димитров и Цветанка Минчева откриха ново споделено пространство в Библиотеката на УНСС, дарено от УниКредит Булбанк.

„Благодарим на УниКредит Булбанк за благородния жест и за всичко, което правите в подкрепа на нашия университет и българското висше образование. Новото споделено пространство е още една стъпка към подобряване на учебната среда и възможност за студентите, а и за преподавателите да общуват и да обменят идеи и информация в комфортна и приятна атмосфера“, каза при откриването проф. д-р Димитър Димитров.

„Идеята е това споделено пространство да бъде място, което да създава преживяване. Да се ползва, както за самостоятелна работа и за концентрация, така и за мини презентации и мини споделяния. Направено е гъвкаво и многофункционално. Много се радвам, че успяхме да реализираме този проект заедно и се надявам да му вдъхнем живот“, отбеляза Цветанка Минчева.

Петър Петров, директор на Библиотеката, Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет при УНСС, проф. д-р Цветана Стоянова,, проф. д-р Димитър Димитров, Цветанка Минчева, Андреа Тониети, доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, Мартин Петков (от ляво надясно)

„Четящите нации са икономически по-проспериращи. Проучване отпреди няколко години гласи, че ако се изменят негативните тенденции при четенето и се повиши грамотността на населението у нас, БВП е възможно да се повиши четири пъти. Инвестициите в четенето и в грамотността са инвестиции в бъдещето“, каза директорът на библиотеката Петър Петров.

Галерия снимки от Главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева откри споде ...