Юристи от България и Полша проведоха научна сесия на тема „Влиянието на културата и правото на Римската империя в България“

петък, 12 май 2023 17:01

Двудневна Международна полско-българска научна сесия, организирана от юридическите факултети на Университета в гр. Шчечин, Полша и на УНСС под надслов „Влиянието на културата и правото на Римската империя в България“ се проведе в нашия университет.

Научният форум е част от честванията, посветени на 170-годишнината от рождението на проф. Стефан Бобчев – юрист и преподавател, основател и първи ректор на Свободния университет за политически и стопански науки - днешният УНСС.

Тържествено откриха научната сесия доц. д-р Михаил Мусов, заместник-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, доц. д-р Диана Маринова от ЮФ, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС и доц. д-р Константин Танев от ЮФ

„С удоволствие откривам тази сесия, посветена на интересната тема за влиянието на културата и правото на Римската империя в България. Не може да няма влияние, тези земи векове са били част от Римската империя и на всяка крачка се срещат артефакти от онова време. Особено в София, тогавашна Сердика, в която са родени няколко римски императори и която известно време е била една от столиците на Римската империя. Тук Император Галерий, роден в Сердика, първи признава християнството през 311 г. Тук Император Константин Велики казва думите, които стават известни „Сердика е моят Рим“. Радвам се, че този форум е организиран с участието на студентите – полските и нашите. Ние насърчаваме инициативите на младите хора и с удоволствие ще чуем техните научни доклади за далечното минало, което е повлияло на културата и правото в България“, с тези думи ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров откри форума.

Заместник-ректорът по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д-р Михаил Мусов акцентира, че това е една изключително важна инициатива, особено в Европейската година на уменията. „С участието си днес Вие развивате едни от най-важните умения – комуникация, работа в екип, презентационни умения и други. Освен това, подобни събития с активното участие на студенти допринасят за интернационализацията на двата университета и за утвърждаването на техния принос към общественото развитие“, каза доц. Мусов.

„Горди сме, че сме домакини на тази сесия. Надявам се научните тези, които ще бъдат представени по време на форума, да спомогнат за откриването на спецификата на влиянието на римското право върху българското“, каза доц. д-р Диана Маринова от ЮФ.

Д-р Мачей Кубала от Юридическия факултет на Университета в Шчечин, Полша, посочи, че са били впечатлени от множеството останки от Римската империя в София по време на посещението си миналата година. „След това в Юридическия факултет решихме да направим изследване на връзката между българската култура и римското право. Тази тема е все още неизследвана и представлява огромен интерес за правните среди, така че разчитаме много на ценните и критични коментари от страна на българските ни колеги“.  

В началото на сесията научните си доклади представиха проф. д-р Мачей Кубала от ЮФ на Университет в Шчечин, доц. д-р Константин Танев и доц. д-р Диана Маринова  от ЮФ на УНСС.

В двудневната сесия студенти и докторанти от двата университета представиха своите тези по темата. Част от сесията беше четене на научни тези от страна на докторантите в рамките на Докторантското училище по право, което се провежда за трети път в Юридическия факултет на УНСС.

В края на форума участниците получиха сертификати.

Галерия снимки от Юристи от България и Полша проведоха научна сесия на тема „Влиянието на културат ...