Доц. Кристиан Таков: Не се задоволявай само да живееш в едно общество, а го създавай

петък, 12 май 2023 13:17

УНСС представи документалния филм „Моралът е доброто", който разказва за живота на Кристиан Таков - преподавател по гражданско право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" и общественик, на фона на историческите събития от последните десетилетия в България. Представени са архивни кадри и документи, поредица от интервюта със семейството му, негови колеги, приятели и съмишленици, както и негови мисли и разсъждения. В периода 1993 – 1994 г. Кристиан Таков е преподавател по семейно и облигационно право в Юридическия факултет на УНСС във филиала му в Монтана.

„Добре дошли на прожекцията на филма „Моралът е доброто“ - един биографичен филм за нашия бивш колега доц. Кристиан Таков“, каза ректорът на нашия университет проф. д-р Димитър Димитров. „Той е започнал преподавателската си кариера като хоноруван асистент в УНСС. Много перипетии имаше около прожекцията на филма, но виждате, че нещата се случват. Инициативата е на Центъра за правни изследвания с директор проф. д.н. Живко Драганов и декана на Юридическия факултет доц. д-р Захари Торманов.“

Проф. д.н. Живко Драганов, директор на Центъра за правни изследвания и ръководител катедра „Международно право и право на ЕС“ посочи, че това  е филм не само за правото, но и за доброто и морала като категории. „Кристиан Таков остави следа не само сред юристите. Считам, че този филм ще бъде едно преживяване за всеки в залата и всеки от нас ще има върху какво да помисли. Нуждаем се в нашето общество от подобни личности.“

Доц. д-р Захари Торманов, декан на Юридическия факултет сподели, че е имал честа и човешкото изживяване да познава Кристиан Таков и да бъдат приятели. „Той беше изключително ерудирана, фина и аристократична личност. Последното, което той беше да е конформист, не си позволяваше за собствено удобство или бърза кариера, или нещо в личен план да наруши принципите си. Той споделяше идеите на великият немски юрист Рудолф фон Йеринг, преведе и неговия труд „Борбата за право“ и се бореше за правото като осъзната необходимост, като виждане, че правото е инструмент да направи обществото по-добро с уточнението, че законът и нормативните актове не са достатъчни сами по себе си. Изискват се ежедневни усилия за борба за право, което е и борба за справедливост. Не пестеше усилия да се бори за доброто."

„Това е най-гледаният документален филм от най-новата история и в топ 10 на всички български филми за миналата година“, каза г-н Веселин Диманов, автор, сценарист и режисьор на филма, който е неговият дебют във филмовата индустрия. Той уточни, че продукцията е правена в продължение на три години, като идеята на филма е да се възстанови максимално живота на Кристиан Таков. Във филма са представени издирени и непубликувани досега архивни кадри и записи от БНТ и БНР.

Главният оператор Калоян Игнатов и Веселин Диманов (от ляво надясно)

 „Не се страхувай от тъмнината. Запали свещ.“

„Не се задоволявай само да живееш в едно общество, а го създавай.“

 Кристиан Таков

Галерия снимки от Доц. Кристиан Таков: Не се задоволявай само да живееш в едно общество, а го създ ...