Тематичен семинар по Национална научна програма „Сигурност и отбрана”

четвъртък, 11 май 2023 15:50

Първи тематичен семинар по РП (Работен пакет) 2.2 Стандарти и иновации на Националната научна програма „Сигурност и отбрана” се проведе в УНСС на 09.05.2023 г.

Програмата е одобрена с Решение на Министерски съвет от 21 октомври 2021 г. и е в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 г. с цел повишаване на националния научен капацитет в областта на сигурността и отбраната.

УНСС е партньор по Програмата, която се осъществява съвместно с Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Военната академия „Г. С. Раковски“, Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана към Българската академия на науките, Академията на Министерството на вътрешните работи, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Националния военен университет „Васил Левски“ и Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“.

Ръководител на РП 2.2 Стандарти и иновации е ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, а в събитието се включиха представители на всички партньори по Програмата.

Доц. д-р Нончо Димитров, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Икономика на инфраструктурата" и научен секретар на катедра „Национална и регионална сигурност", приветства присъстващите от името на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров като отбеляза: „Целта на Националната научна програма „Сигурност и отбрана” е да се създадат фундаментални научни изследвания в областта на сигурността и киберсигурността, които да подпомагат, както преподавателите, така и докторантите и студентите в сферата на сигурността. Програмата ще доведе до повишаване на публикационната активност, създаване на съвременни модели за управление и функциониране, развитие на активни взаимоотношения между научните организации и държавните висши училища в страната“. Висшите училища и научните организации ще могат да обучават съвместно докторанти и да правят интердисциплинарни изследвания, каза още доц. Димитров. Той отчете, че интересът на бизнеса към Програмата е много голям и се предвижда разработването на съвременни системи и технологии за защита на информацията, както и по-сигурна среда за виртуална комуникация.

Доц. д-р Нончо Димитров и доц. д-р Георги Павлов, преподавател в катедра "Национална и регионална сигурност" (в средата от ляво надясно)

Семинарът продължи с представяне на постигнатите резултати по задачите на РП 2.2 Стандарти и иновации. Събитието се проведе в хибриден формат, част от участниците се включиха онлайн.

В рамките на Програмата проф. д-р Цонка Байчева от Българската академия на науките (БАН)  представи резултатите по задача 2.2.1 Съвременните техники за защита на информацията, доц. д-р Георги Павлов от катедра „Национална и регионална сигурност" представи напредъка по задачи 2.2.2 и 2.2.3 по темите „Създаване на прототип на система за автентификация на потребители на защитени информационни системи, базирана на мозъчно-компютърен интерфейс“ и „Проектиране и създаване на прототип на иновативна хибридна система за киберсигурност и киберотбрана с иновативни функции за мониторинг, превенция и детекция на поток от данни в цифрови конфигурации“, които ще стартират през 13-ия месец на програмата, но е започнала подготовка за дейностите им.

Доц. д-р Николай Митев от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) представи напредъка по задача 2.2.4  „Анализ на стандарти и проектиране на класификационен модел и таксономия на съвременни кибератаки и киберинциденти“ и задача 2.2.6  „Анализ и разработване на стандартизирани процедури, методи, технологии и техники за киберразузнаване“.

Гл. експерт Лилия Симеонова от Академия на МВР запозна присъстващите със задача 2.2.5 „Анализ на иновативни модели и алгоритми за използване на големи масиви от данни (Big Data) в цифровата криминалистика (digital forensic) за превенция и предотвратяване на високо технологични криминални посегателства върху сигурността на държавата“.

Семинарът даде възможност участниците в задачите, включени в РП 2.2 Стандарти и иновации да обобщят постиженията в края на първия етап на Националната научна програма „Сигурност и отбрана“. Получените резултати са изключително полезни за бизнеса и ще се създаде връзка между научната среда и бизнеса.

 

Галерия снимки от Тематичен семинар по Национална научна програма „Сигурност и отбрана”  ...