5 отбора участваха в международното състезание по иновативно предприемачество за средношколци на ENGAGE.EU

четвъртък, 11 май 2023 11:26

На международното състезание по иновативно предприемачество за средношколци в рамките на нашия Европейски университетски алианс ENGAGE.EU участваха 5 отбора. Те представиха своите проекти пред жури, което ги оцени и излъчи победител. Срещата се проведе в хибриден формат – на живо и онлайн в Zoom, където се включиха отборите победители в националния кръг от Професионалната гимназия по икономика „Георги С. Раковски“ (ПГИ) - Ямбол, Търговската гимназия в Бургас, Националната търговско-банкова гимназия, Националната финансово-стопанска гимназия и Lycée Ozenne, Тулуза, Франция. Четирите български училища са членове на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ).
Средношколците представиха своите иновативни идеи и тяхното практическо приложение за създаването на нови продукти, процеси, услуги и цялостни бизнес идеи. Акцента беше поставен върху това как да се създава и добавя стойност за обществото в условията на устойчивост. Учениците показаха иновативно мислене, инициативност, висока мотивация, отлични презентационни умения и увереност.

Д-р Руси Русев, зам. директор по учебно-производствена дейност в НФСГ, отбор Green Futureдоц. д-р  Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), отбор „Inno Starch, гл. ас. д-р Радка Андасарова , г-жа Недялка Диева, ст. учител  по икономически дисциплини в НТБГ и ментор на „Inno Starch“ (от ляво надясно)

Доц. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, поздрави от името на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров с добре дошли гостите и им честити Деня на Европа – 9 май. „Европа ни предоставя възможността да работим заедно за трансформация на образованието, научните изследвания и иновациите. Съвременните глобални предизвикателства изискват от нас да работим заедно в името на това да защитим нашите европейски ценности. От името на ректора бих искал да Ви уверя, че ние сме горди да бъдем домакин на това много специално събитие. Благодаря на всички за отдадеността и ангажираността. Специалните благодарности са за Вас – нашите състезатели. Вие сте тези, които могат да оформят бъдещето на Европа. Вие сте тези, които могат да променят нашето възприятие за „границите на възможностите“. Вие сте тези, които носите духа на следващото поколение на Европа“.

Доц. д-р Михаил Мусов

Доц. д-р Костадин Коларов, ръководител на катедра „Предприемачество“ и координатор на състезанието, подчерта, че нашият университет организира това състезание като част от Европейския университетски алианс ENGAGE.EU. Той представи регламента и пожела успех на състезателите.  

Доц. д-р Костадин Коларов

Проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България (АУИБ) определи като повод за гордост факта, че четири училища, членове на АИУБ, имат отбори-победители в предходния етап и участват в днешното международно състезание „Добре познавам техните изяви от тежкия кръг, който се състоя на национално ниво и очаквам впечатляващи резултати. Радвам се, че имаме и чуждестранни участници от Тулуза, Франция.  Вярвам, че ще дадете най-доброто от себе си, както винаги сте го правили и подчертавам, че всички вие вече сте победители, защото това, което показахте на вътрешните кръгове бяха знания, умения и компетенции. Успех на всички“, приветства участниците проф. Фесчиян.

Проф. д-р Даниела Фесчиян

Председател на журито бе проф. д-р Николай Денчев, ръководител на център „Социално предприемачество“ в Свободен университет на Брюксел и изследовател към Института по предприемачество в УНСС. Членове на журито бяха д-р Marieke Schoots, програмен мениджър в Тилбургския университет, Цветелина Лилова, консултант в „Еко глоуб“ ООД, гл. ас. д-р Радка Андасарова–Георгиева,  преподавател от катедра „Счетоводство и анализ“, Кирил Желязков, член на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Сред гостите на международното състезание беше Даниел Костов, предприемач, член на журито в състезанията на училищно равнище..

Проф. д-р Николай Денчев (горе вляво)

Проф. д-р Николай Денчев, се обърна към състезателите с думите: „Нашето общество се нуждае от решения за устойчиво развитие и аз, както всички, се надявам, че вие ще сте двигателят на такива решения в бъдеще. Идеи като вашите носят решения, идеи като вашите носят добри възможности. Бих искал да ви приветствам и да ви насърча да съхраните вашите сили и кураж, да ви стимулирам, защото много от ваши идеи ще допринесат за процъфтяването на нашето общество в бъдеще“.

Състезаваха се ученици в следните отбори:

НАЦИОНАЛНА ТЪРГОВСКО-БАНКОВА ГИМНАЗИЯ – „Inno Starch“ - Лиляна Радославова Канева (лидер), Беатрис Любомирова Гологанова, София Николаева Стойкова;

НАЦИОНАЛНА ФИНАНСОВО СТОПАНСКА ГИМНАЗИЯ – „Jateda“ - Жаклина Жекова Атанасова (лидер), Дария Атанасова Темелска, Теодора Иванова Цветкова;

ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ – БУРГАС – „Fluerpanier“ - Кристиан Стоянов Вълчев (лидер), Таньо Динков Иванов, Седеф Али Али, Росица Йорданова Вълкова;

ПГИ, ЯМБОЛ – „GREEN PEACE“ - Денис Станимиров Велков (лидер), Любена Георгиева Данкова, Стефан Георгиев Георгиев;

LYCÉE OZENNE - ТУЛУЗА, ФРАНЦИЯ - Arthur Dejean Decremps, Achaache Ayoub, Soufiane EL bribri.

Победителите са „Inno Starch” от Националната търговско-банкова гимназия, които представиха концепция за полезност при употребата на продукти и как отпадъците от една компания да се използват от други компании. На второ място се класираха Търговската гимназия в Бургас и Lycée Ozenne, Толуза, Франция.

Победителите - отбор  Inno Starch

Галерия снимки от 5 отбора участваха в международното състезание по иновативно предприемачество за ...