Първокурсници от професионално направление „Политически науки“ демонстрираха умения за водене на дебати

сряда, 10 май 2023 9:13

Студенти от I-ви курс, изучаващи специалностите „Политология“, „Международни отношения“ и „Европейска политика и икономика“ участваха в учебна симулация на политически дебати. В нея те демонстрираха усвоените по дисциплината „Политическа реторика и публично поведение“ умения за участие в колективни реторични форми.

Симулацията се проведе по инициатива на титулярите на курса – доц. д-р Елена Симеонова и доц. д-р Блага Благоева и е израз на стремежа им за „разчупване“ на учебния процес и приближаването му към практиката. По този начин те доразвиват преподаваните теоретични знания, като предоставят на студентите възможност да демонстрират „наживо“ наученото, което включва вербална и невербална комуникация, публичен протокол, облекло и др.

Всички участници в политическите дебати с доц. д-р Елена Симеонова и доц. д-р Блага Благоева

Участниците бяха организирани в два отбора, всеки от които фокусира вниманието върху отделна тема. Отборът на „Младите политици“ дебатира по темата „Учебните заведения и политиката“, а отборът „Време за промяна“ изложи аргументите си „За или против гласуването от всеки?“, както и  по въпроса за „Всеобщо или ограничено избирателно право?“. В рамките на всеки отбор, участниците бяха разделени на две групи, защитаващи полярните позиции „за“ и „против“.

Отбор „Младите политици“ - застъпници на утвърждаващия казус по темата „Учебните заведения и политиката“: Виктория Жекова, Самуил Иванов, Йордан Петров, Вяра Мирославова, Сара Зауни, Емилия Стефанова и Петя Георгиева (на снимката долу).

Отбор „Младите политици“ – застъпници на отрицаващия казус по темата „Учебните заведения и политиката“: Боряна Михайлова, Константина Симеонова, Александър Сотиров, Александър Младенов, Седрик Шмаров, Георги Николов и Йоан Иванов (на снимката долу).

Отбор „Време за промяна“, който представи темата „За или против гласуването от всеки?“, с подтема „Всеобщо или ограничено избирателно право?“: Стефани Тодорова, Пламена Найденова, Стоянка Руменова, Дария Швец, Иванджелина Вълкова, Мартин Любенов, Алекс Кашани, Донна Фитнева, Емилия Димитрова,  Илиана Дрицас, Нелина Петрова, Йоана Тошкина и Алина Минкова (на снимката долу).

По регламент всеки от отборите разполагаше с по 1 час за представяне на утвърждаващия и отрицаващия казус по темата, както и за реципрочно „отиграване“ на аргументите по всеки от казусите.

Част от учебното задание беше самоорганизацията от страна студентите, която включваше съставяне на сценарий и регламент на симулацията, изработване на съпътстващи информационни материали и ръководство на събитието. С тази задача успешно се справиха Виктория Жекова, Петя Георгиева, Емилия Стефанова и Вяра Мирославова. Те подготвиха сценария, програмата и плаката с обявлението.

Дебатите преминаха под ръководство на водещите Елина Стефанова и Иван Нанков. Те въведоха аудиторията в проблематиката на дискусионните теми, „предаваха щафетата“ между застъпниците на отделните тези, стриктно съблюдаваха регламента и професионално „отиграха“ някои опити за провокации от страна на публиката.

Доц. д-р Елена Симеонова, водещите: Елина Стефанова, Иван Нанков и доц. д-р Блага Благоева

„Поздравявам ви за ентусиазма и за вложените усилия и за творческия подход, който проявихте при подготовката на днешните дебати“, приветства участниците при откриването на симулацията доц. д-р Елена Симеонова. Доц. д-р Блага Благоева, на свой ред поздрави студентите и изрази радостта си, че ги вижда „подготвени, с настроение, със съответното поведение за дебат, включително и с подходящо облекло“.

„Подобни събития увенчават смисъла на нашата работа. Ние се опитваме да ви научим нещо, но дали ще го научите, зависи от вас. Но днес, вие ще демонстрирате това, на което сме ви учили един семестър  в курса по „Политическа реторика и публично поведение“, ще покажете усвоените умения по вербална и невербална комуникация, ще защитите собствените си позиции с емоция, но в същото време овладяно, защото смисълът на публичното представяне е да защитаваме с аргументи позиции си, но и да съумеем да овладеем своето поведение, да стоим на висотата на принципите, на които ви учим“,  каза още доц. д-р Блага Благоева.

След дебата, титулярите на курса споделиха че са много доволни от представянето на студентите, защото са демонстрирали „отговорност, задълбочени познания по дискутираните теми, старание в намирането на убедителни доказателства към застъпваните тези“. Според тях, „най- голямото постижение на всички участници в дебатите бе, че активно, обосновано и с толерантност към другия защитаваха тезите си“.

В заключение доц. д-р Блага Благоева покани участници и гости на 15 май 2023 г. от 9.00 ч. в Малка конферентна зала, където ще бъдат представени резултатите от проведените от студенти IV-ти курс, специалност „Политология“ учебни проучвания на политическата култура, които са основни семестриални задания по водената от нея дисциплина „Българска политическа култура“.

          

Галерия снимки от Първокурсници от професионално направление „Политически науки“ демонстрираха уме ...