„Ректор за един ден“ в УНСС

четвъртък, 27 април 2023 19:42

В рамките на националната инициатива „Мениджър за един ден“ на Junior Achievement Bulgaria в ролята на „Ректор за един ден“ бяха Миладин Димов, студент по „Икономика и финанси“ в Нюрнберг, Германия, Александра Емамзаде и Атанас Ибришимов от Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“. Те следваха плътно програмата на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и му помагаха през целият ден.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър с ректорите за един ден: Миладин Димов, Александра Емамзаде, Атанас Ибришимов  Димитров ( от ляво надясно)

Проф. Димитър Димитров ги посрещна в зала „Академична“ и ги запозна със специфичните ректорски функции и отговорности, изброи длъжностите, които е заемал през годините, сподели за трудностите, които е преодолявал, трупайки професионален опит, академични знания и ръководни умения. Той цитира свой любим професор, който е казвал, че „бързото избуяване на житния клас води до бързо пречупване“, с което подкрепи тезата си, че за всяко израстване са необходими много усилия, дълго време и голямо търпение. Проф. Димитър Димитров посочи портретите на предишните ректори на висшето училище, като по-подробно се спря на биографията на първия ректор Стефан Бобчев, основател и първи ректор на университета през 1920 г. „УНСС е най-големият бизнес университет в Югоизточна Европа, университетът, който винаги е подготвял елита на страната ни. От създаването си преди 100 години досега преподаватели и възпитаници на УНСС са видни учени, държавни дейци, премиери, министри, депутати, политици, първият българин управляващ директор на Международния валутен фонд, първият българин генерален директор на Евростат, посланици, представители на страната ни в авторитетни международни организации, кметове, общественици, бизнесмени, банкери и др. Само през последните години министър-председателите на България, които са възпитаници на УНСС, са десет, в т.ч. и първата жена премиер“, обясни ректорът и пожела на гостите да постигнат подобни успехи.

Те присъстваха на сключване на меморандум с Германо-Българска индустриално-търговска камара, където бяха обсъдени възможностите за партньорство между двете институции и се подписа меморандум. Десетокласникът Атанас Ибришимов зае ректорското място по време на официалната среща и активно участва в дискусията във връзка с дейностите, които ще бъдат реализирани съвместно от УНСС и от ГБИТК.

Бяха гости и на студентската научна конференция на катедра „Национална и регионална сигурност“ на тема „Съвременни аспекти в сигурността и отбраната“. Активно участие тук взе Александра Емамзаде.

Заместниците връчиха сертификатите на участниците в научния форум.

„Новото“ ръководство на университета се запозна с дигиталния асистент на УНСС и участва в работна среща за обучението на робота.

Младите ректори бяха на срещата с бизнес делегацията на Лагоска търговско промишлена палата начело с генералния директор д-р Алмона, където бяха обсъдени възможности за популяризиране в Нигерия на специалности, преподавани в УНСС.

Освен, че бяха част от работния процес на ръководните длъжности, те разгледаха университета. Накрая на своето посещение в УНСС заместниците получиха сертификати. На церемонията ректорът проф. д-р Димитър Димитров подчерта: „Искаме да помагаме и насърчаваме младите хора да се научат да управляват добре“ и допълни: „Надявам се, че ви е харесало и ще споделите добри впечатления. Университетът е един голям кораб, който пътува в зададена от ръководството посока. По пътя, по който върви, всичко трябва да работи в синхрон, а това изисква много усилия и ежедневна работа.“

Двама от зам.-ректорите на УНСС също имаха своите заместници за един ден - проф. д-р Цветана Стоянова и доц. д-р Михаил Мусов, както и директорът на Междууниверситетския център за развитие на кариерата г-н Атанас Димитров. Зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество беше Илия Ценков, инвестиционен банкер, а Ралица Велева беше зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики. Лора Гъралийска се включи в инициативата като директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата.

 Доц. д-р Михаил Мусов, зам. ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Цветана Стоянова, зам. ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, Ралица Велева, Илиян Чабуклийски, новият председател на Студентския съвет, Илиян Ценков, Атанас Димитров, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата (МЦРК) и Лора Гъралийска (от ляво надясно)

Участниците благодариха за възможността като споделиха, че за тях е било интересно да видят как работи една такава институция, а някои от тях стъпваха  в университет за първи път.


Ралица Велева: „Участвам в инициативата и съм много щастлива, че го направих. Харесва ми обновената база на УНСС и мисля, че университетът е правилният избор за висше образование“.


Илиян Ценков: „За мен беше много ценно да видя какво прави зам.-ректорът по научноизследователска дейност и международно сътрудничество в УНСС. Процесът тук е много организиран и всички са много оптимистично настроени“.


Лора Гъралийска: „Хареса ми, че ръководството на УНСС мисли за младите. Днес оценихме  стажантите от СУ „Св. Климент Охридски“, които са на преддипломна практика в МЦРК. Впечатлена съм от сградата и реновациите, които се правят. Видях, че всичко се прави в името на комфорта на младите хора. Ще се радвам да уча „Дигитален маркетинг“ или „Финанси“.“


Миладин Димов: „Очаквах да стоим в офиса, но денят беше много динамичен. Участвах в няколко срещи. Успях да видя голяма част от университета и да се запозная с програмите. Виждам, че има много проекти, които се развиват в УНСС“.


Александра Емемзаде: „Направи ми впечатление, че освен на учебните занятия, в УНСС се набляга и на извънкласните дейности. В УНСС има живот! Чувствах се добре да присъствам на научния форум на катедра „Национална и регионална сигурност“  и да бъда сред млади хора, които говорят за идеи и обсъждат решения на различни проблеми.


Атанас Ибришимов: „Хареса ми начина на работа в университета и интересните дискусии, които води ректора с посетителите. Материалната база е внушителна не само отвън, но и отвътре. Хареса ми да съм част от УНСС!“


Ралица Велева, проф. д-р Цветана Стоянова, Миладин Димов, Александра Емамзаде,  проф. д-р Димитър Димитров, Атанас Ибришимов,  доц. д-р Мусов,  Илия Ценков, Лора Гъралийска, Атанас Димитров ( от ляво надясно)

Галерия снимки от „Ректор за един ден“ в УНСС  ...