Ученици от Испанската гимназия слушаха лекция „Етикет и протокол“ в УНСС

четвъртък, 27 април 2023 17:40

Ръководителят на  катедра „Политология“ доц. д-р Блага Благоева изнесе лекция „Етикет и протокол" пред ученици от 11 клас от Испанската гимназия - 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“. Това е поредната инициатива на катедрата за средношколци, на която университетски преподаватели изнасят лекции на различни теми.

„Трябва да знаем и да спазваме основните етикетни и протоколни правила, защото те помагат на общуването“, обясни избора на темата доц. д-р Блага Благоева, като акцентира на основната разлика между тях: „Етикетът се свързва с междуличностното общуване, а протоколът с междуинституционалното“.

В експозето си тя обясни, че родината на етикета е Италия през XIV век, но Франция го доразвива по времето на Луи XIV през XVI век, като основната характеристика на етикета е „подмяна на крещящото великолепие с изтънчен разкош“.    

„Пръв поздравява, подава ръка, този, който е с по-висок ранг или по възрастен, както и дамата първа също подава ръка при поздрав или при целуване на ръка. Всъщност самото целуване не се прави, а има жест на целуване на няколко сантимента над ръката“, обясни етикетните правила при поздравите доц. Башева. Учениците се впечатлиха от правилата за официалното облекло, носене на бижута, невербалната комуникация и други тънкости в официалния етикет, които доц. д-р Блага Благоева им обясни и демонстрира със снимки.

В лекцията подробно се засегна държавния протокол, който е регламентиран със Закона за държавния протокол и се осъществява от дирекция „Държавен протокол" на Министерството на външните работи. Засегнаха се правилата при изпълнение на химна – стои се мирно, военните козируват, не се говори, след химна не се ръкопляска, както и подредбата на знамената – от ляво надясно първо се слага националното знаме, после на ЕС и на трето място е фирменото знаме, а при участие на други държави, след българския флаг се подреждат по азбучен ред останалите. Доц. д-р Блага Благоева обясни и каква е подредбата по старшинство при официални публични прояви, която също е от ляво надясно - след Президента е Председателят на НС, Министър-председателят, Вицепрезидентът, Патриархът и Кметът - домакин на събитието.

Росен Ралчев, учител в Испанската гимназия и възпитаник на УНСС, взе активно участие, както в дискусията, така и в задаването на въпроси. Учениците се интересуваха от етикетните и протоколни норми в официалното облекло, поведението и дипломатическия протокол и от нюанси в невербалната комуникация.

Учителят от Испанската гимназия Росен Ралчев

Освен от етикета и протокола, учениците се заинтересуваха от специалностите в УНСС и доц. д-р Блага Благоева обясни на средношколците за голямото разнообразие от специалности, като наблегна на факта, че вече има изградени традиции и добър имидж не само в икономическите специалности, но и в политическите науки, международните икономически отношения, политологията, правото, обществените комуникации, журналистиката, социалната антропология и други от широката палитра, която предлага Университетът за национално и световно стопанство.

Галерия снимки от Ученици от Испанската гимназия слушаха лекция „Етикет и протокол“ в УНСС ...