Публична лекция на американския дипломат г-н Джонатан Баят

четвъртък, 27 април 2023 17:27

„Силата на публичната администрация на САЩ” беше темата на лекцията, която американският дипломат г-н Джонатан Баят изнесе пред студенти и преподаватели в зала „Тържествена“. Ректорът проф. д-р Димитър Димитров откри събитието като представи гост-лектора, който е началник на Административния отдел на Посолството на САЩ в България, доказан американски дипломат на високо равнище и лектор с богат опит в академичните среди.

В своята презентация г-н Джонатан Баят разгледа в административното развитие на вторият по големина град в щата Пенсилвания - Питсбърг и превръщането му от център на стоманодобивната индустрия в САЩ в модерен, съвременен град, с развити високи технологии, екологично подобрени условия на живот и средище на около 15 университета, в които учат 100 000 студенти.

В хода на лекцията той посочи с примери ролята и значението на публичната администрация за разрастването на Питсбърг и преодоляването на кризите след срива на стоманодобивната индустрия, като подчерта, че силата на публичната администрация е във взимането на правилните решения в интерес на хората и устойчивото градско развитие.

Лекторът разясни с какво точно се занимават служителите в публичната администрация и какви качества трябва да притежават, за да се справят със съвременните предизвикателства, пред които се изправя съвременното градоустройство.

„Разкрийте силните си страни, управлявайте динамиката, използвайте тези силни страни, не се борете с тях, бъдете съзнателни в намеренията си, търсете взаимноизгодни партньорства и помнете, че теорията на игрите е наистина важна“, това бяха изводите и поуките, с които г-н Джонатан Баят завърши лекцията си.

Студентите имаха възможност да зададат своите въпроси, на които лекторът отговори детайлно и изчерпателно.

Преди лекцията г-н Джонатан Баят се срещна с ректора на университета проф. д-р Димитър Димитров и зам.-ректорът по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д-р Михаил Мусов. Бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес за развитие на междууниверситетското сътрудничеството в областта на научните изследвания, обмена на студенти и преподаватели, създаването на съвместни обучителни програми.

Доц. Михаил Мусов, ректорът проф. Димитър Димитров и г-н Джонатан Баят (от ляво надясно)
Ректорът показа на г-н Баят носителите на почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“ в зала „Академична“

Галерия снимки от Публична лекция на американския дипломат г-н Джонатан Баят ...