Рекорден брой средношколци на предварителна матура за прием в университета

неделя, 23 април 2023 18:10

На 23 април 2023 г. в УНСС се проведе предварителен изпит във формат на Държавен зрелостен изпит (матура) по български език и литература, като резултатите ще се зачитат за кандидатстване в нашия университет. Организирането и осъществяването на този кандидат-студентски изпит е в резултат на подписано споразумение между ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и Галина Ушатова, ръководител на учебен център „РЕГАЛИЯ СКУЛ“ за подготовка на кандидат-студенти.

На изпита се явиха 330 ученици, както от школа „РЕГАЛИЯ СКУЛ“, така и записали се през страницата на университета, с желание да учат в нашия университет, защото оценката от тази пробна матура важи за приемен изпит в УНСС.

Проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебна дейност на УНСС, Галина Ушатова, ръководител на учебен център „РЕГАЛИЯ СКУЛ“, доц. д-р Антония Пенчева, ръководител катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“  (от дясно наляво)

„Добре дошли в нашия университет! УНСС има 103 годишна традиция в обучението и гледа уверено към бъдещето“, обърна се към средношколците зам.-ректорът по учебната дейност проф.  д-р Матилда Александрова и подчерта, че в нашия университет студентите освен добро и качествено образование, получават и добра практическа подготовка и директен контакт с хора от бизнеса. Тя подчерта също, че УНСС няма да повишава студентските такси за академичната 2023/2024 г., както за студентите, които се обучават по държавна поръчка, така и за платеното обучение. По този начин УНСС поддържа най-ниските такси сред всички университети в България. Проф. Александрова представи елитната европейска университетска мрежа ENGAGE.EU, в която УНСС участва и възможностите за мобилност по програмата „Еразъм+“.

„Пожелавам ви да дадете най-доброто от себе си на този предварителен изпит, който за някои няма да бъде просто проверка на знанията. Надявам се, че контактите, които сме имали с вас през годините, са оставили следа във вашето развитие. Надявам се да се реализирате като едни млади, талантливи, амбициозни и успешни хора тук в България, а ако някой реши, и в чужбина“, каза Галина Ушатова.

Доц. д-р Антония Пенчева, ръководител катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“, която ще има задачата да провери и удостовери валидността на изпитните работи, също поздрави средношколците: „Пожелавам да ви спори работата днес, освободете съзнанието си, покажете всички знания, които досега сте събрали и подходете отговорно, защото както разбрахте, за някои от вас това ще е старт на обучението в нашия университет. Оценката ще се зачита за приемен изпит по български език и литература. Желая ви успех!“

Д-р Екатерина Деливерска, директор на дирекция „Учебна дейност“ в УНСС инструктира участниците как ще бъде проведен изпита при спазване на всички правила за държавен зрелостен изпит по български език и литература. За стриктното съблюдаване на правилата беше създадена организация с квестори от „Учебна дейност“.    

Преди началото на изпита преподаватели от университета запознаха средношколците с условията, които предлага УНСС. Доц. д-р Елена Симеонова, зам.-декан по учебната работа на факултет „Международна икономика и политика" и главен секретар по акредитацията на УНСС, доц. д-р Янко Христозов, гл. секретар по международно сътрудничество на университета и преподавател в катедра „Финанси", гл. ас. д-р  Емилия Дунева от катедра „Управление“ и гл. ас. д-р Кристиян Желев, преподавател в катедра „МИО и бизнес“, разказаха за предимствата на университета и запознаха средношколците с 6-те професионални направления и специалностите, които УНСС предлага. Те наблегнаха на партньорството на университета с бизнеса, което дава възможност за стажове и добра работа. Средношколците научиха, че университетът има модерно оборудвани аудитории, 12 общежития с 5000 места, с всички условия за учене и живот, с отлични възможности за спорт в спортен комплекс „Бонсист“.

 Доц. д-р Елена Симеонова Доц. д-р Янко Христозов
Гл. ас. д-р  Емилия Дунева Гл. ас. д-р Кристиян Желев

Бъдещите кандидат-студентите имаха възможност да тестват знанията си по изпитните въпроси, организирани в три модула. Включени бяха задачи с избираем отговор, с кратък свободен отговор, с разширен свободен отговор и задачи за създаване на текст. Ученичката Ирина Загорова (на снимката долу) от Езиково училище „Дорис Тенеди“ изтегли изпитната тема Вариант № 1 от 3 възможни.

Няма нищо по-тъжно от повторение на миналото (есе)

Интерпретативно съчинение върху откъс от „Крадецът на праскови“ на Емилиян Станев


Какво казаха учениците след изпита

Полина Петкова от Търговската гимназия, Пловдив: „Реших да се явя на тази предварителна матура, за да видя на какво ниво са знанията ми. Все още не съм решила точно каква специалност ще запиша, но мисля да е икономическа“.

Наталия Велчева от Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“, София: „Разбрах за тази предварителна матура от една приятелка и реших да се запиша и да се явя на изпита в УНСС, защото моето желание е да уча Право, все още не съм се ориентирала какво право - дали търговско или търговско-банково. Този изпит ми дава повече възможности, защото може резултатът ми на истинската матура да не е толкова висок“.

Йоана Иванова от Професионална гимназия „Велизар Пеев“, Своге: „Сама се записах на тази предварителна матура, защото вече съм избрала специалност, ще уча „Счетоводство“.

Михаил Адам от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов”, София: „Все още не съм избрах специалност, на реших да се явя на пробната матура, за да имам ясна представа какво представлява истинската и за да тествам знанията си“.


Тази нова форма на кандидат-студентски изпит в УНСС има за цел да подпомогне ориентирането на средношколците, като им даде възможност да проверят своите знания в реална конкурсна среда.

Следващите пробни матури ще се проведат на 29 април в ПГ „Васил Левски“ – Ямбол и 30 април 2023 г. в УНСС.

Документи и такси за кандидатстване за предварителните изпити ТУК.


Галерия снимки от Рекорден брой средношколци на предварителна матура за прием в университета ...