Първа визита на новия американски посланик Н. Пр. Кенет Мертен в УНСС

събота, 22 април 2023 16:18

Новият американски посланик в България Н. Пр. Кенет Мертен посети УНСС. От името на ректора проф. д-р Димитър Димитров той бе посрещнат от проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност и доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество. Посланикът беше придружен от съпругата си – г-жа Сюзън Грийнман Мертен и от съветника по обществените въпроси в посолството на САЩ в България – г-н Джефри Уайншенкър. На срещата присъстваха проф. Аманда Фъргюсън, преподавател по организационно поведение в Northern Illinois University (NIU) – USA, с който нашият университет стартира двойна магистърска специалност по бизнес администрация (Double Executive MBA Programme) и г-жа Ани Филипова, представител на NIU за Източна Европа, член на NIU MBA Board of Executive Аdvisors.

Н. Пр. Кенет Мертен, съпругата му г-жа Сюзън Грийнман Мертен, проф. Аманда Фъргюсън, г-н Джефри Уайншенкър, г-жа Ани Филипова, проф. Матилда Александрова и доц. д-р Михаил Мусов (от ляво надясно)

Зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова представи УНСС като най-големия бизнес университет не само в България, но и в Югоизточна Европа и запозна посланика с предимствата на университета и специалностите, сред които и 6-те специалности на английски език. Тя изтъкна, че учебните програми непрекъснато се модернизират и се разкриват нови, съвременни, иновативни специалности с учебни програми, съобразени с изискванията на бизнеса и динамично променящата се бизнес среда.

Проф. д-р Матилда Александрова и доц. д-р Михаил Мусов

Зам.-ректорът по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д-р Михаил Мусов посочи, че УНСС неслучайно е наричан „българският Харвард“, не само заради качеството на обучението, което предлага, но и заради големия брой възпитаници в политическия и бизнес елит на страната. Той добави, че възпитаници на университета са доц. д-р Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ, доц. д-р Марияна Коцева, директор на Евростат, десет министър-председатели на България, много министри и депутати. Доц. Мусов подчерта участието на нашия университет в алианса от 9 водещи европейски университета ENGAGE.EU и сътрудничеството с университети от цял свят, което води до съвместни бакалавърски и магистърски програми, една от които е и първата двойна магистърска специалност по бизнес администрация (Double Executive MBA Programme) в България между УНСС и Northern Illinois University (NIU). Изтъкна и координационната роля на УНСС в мрежата за устойчиво развитие SDSN Bulgaria.

Посланикът със съпругата си

Н. Пр. Кенет Мертен изрази удовлетворението си от дългогодишното ползотворно сътрудничество с България, като не скри възхищението си от постиженията и развитието на нашия университет. Той поздрави университетското ръководство за новооткритата двойна магистърска специалност по бизнес администрация и изрази убеденост в ползотворното развитие на сътрудничеството между двете страни в областта на образованието и науката.

Н. Пр. Кенет Мертен получи като подарък енциклопедията „Министър-председатели, министри и висши представители на законодателната власт, преподаватели и випускници на УНСС“
Доц. д-р Михаил Мусов, проф. д-р Матилда Александрова и Н. Пр. Кенет Мертен

Посещението на посланика в университета е част от Националния турнир за средношколци по английска реч и дебати BEST (Bulgarian Еnglish Speech and Debate Tournament) 2023, организиран от Фондация „BEST“, на който УНСС е домакин и партньор.


Н. Пр. Кенет Мертен има ранг на служебен министър в Държавния департамент на САЩ и е заемал редица важни длъжности по време на тридесет и пет годишната си кариера като американски дипломат, включително като посланик на САЩ в Република Хърватия от 2012 до 2015 г., а преди това като посланик на САЩ в Хаити от 2009 до юли 2012 г.


Галерия снимки от Първа визита на новия американски посланик Н. Пр. Кенет Мертен в УНСС ...