ENGAGE.EU представи собствена платформа за научно сътрудничество и изследователски възможности

четвъртък, 20 април 2023 16:25

С онлайн събитие на 18 април 2023 г. ENGAGE.EU официално представи предимствата на своята платформа за създаване и поддържане на изследователска общност от деветте партньорски университета. Чрез регистрация в нея преподаватели и докторанти от УНСС ще имат възможността да се свържат с учени със сходни професионални интереси, да създават групи за сътрудничество с тях, да участват в събития, да се абонират за полезни статии, да следят за отпуснати грантове по проекти и др. Създаването на акаунт е свободно и е в няколко лесни регистрационни стъпки.

Според ректора проф. д-р Димитър Димитров, член на Борда на ректорите на Европейския университет ENGAGE.EU и ръководител на проекта за България: „Тази платформа осигурява сътрудничество, което е в основата на по-комплексни научни изследвания, достъп до нови данни, взаимопомощ от колеги, които работят в една и съща научна област, и повече кариерни възможности. Не на последно място платформата ще осигури по-добро разбиране на нашето общество и неговите проблеми и ще допринесе за тяхното решаване. Горди сме да бъдем част от нея“.

Проф. Димитър Димитров

„ENGAGE.EU платформата осигурява нови възможности за иновации, интердисциплинарни изследвания и промени в институционалните политики в областта на научноизследователската дейност. Свързаността и споделянето на знания и опит са основата на екипните постижения, които винаги са по-високи от индивидуалните“,  сподели след събитието доц. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество и координатор на ENGAGE.EU и добави: „Убеден съм, че тази платформа ще допринесе за утвърждаването на УНСС като изследователски университет“.

Доц. Михаил Мусов

На отриващото събитие присъстваха доц. д-р Венелин Бошнаков – координатор на работния пакет, свързан с научноизследователската дейност, и много преподаватели от УНСС. Към момента броят на създадените в платформата акаунти е близо 200, в т.ч. 30 от УНСС (или 15% от общо регистрираните потребители).

Създадената университетска мрежа ENGAGE.EU предлага различни възможности за научни прояви и проекти в обширната тема за социалните инициативи и решаването на различни актуални предизвикателства. В новата платформа, насочена към изследователите, са определени осем основни теми, по които представители на деветте партньорски университета да си сътрудничат: дигитални трансформации, правосъдие, мир и човешки права, устойчив бизнес, устойчиви общества, климатични промени и енергиен преход, здравеопазване и мениджмънт в здравната сфера, социални и джендър неравенства, глобална икономика (глобална търговия (политики), международно данъчно облагане, трудова миграция, парични преводи, политики на многообразие в компаниите). Тези сфери насърчават интердисциплинарното и наднационалното сътрудничество, като същевременно създават екосистема за нови проектни идеи със силен академичен и практико-приложен импакт. 

„Тази иновативна изследователска платформа помага на хората да се свързват. Тя има потенциала да намали времето, което се отделя за много ключови задачи. И може да насърчи културата на сътрудничество, на забавление и споделяне“, заяви Джантин Шуит, заместник-ректор по научноизследователската дейност на Тилбургския университет по време на откриването на платформата за изследователски общности.

Проф. Джантин Шуит

Предимството е и в нейния краудсордсинг потенциал – всеки учен може да създаде и опише собствена възможност за сътрудничество или да избере и филтрира вече съществуващите опции, сред които са: връзки с експерти, споделяне на опит, участие в уъркшопи, разработване на съвместни проекти, преглеждане на възможности за преподаване в партньорските университети  и др. Освен това, с платформата има вече създадени работни групи за присъединяване, но също така съществува опцията за формиране на нови с различни  цели, в които да се включват колеги.

„Ние даваме облик на нова, иновативна форма на сътрудничество, която е от значение за изследователите от всички партньорски организации. С ENGAGE.EU изграждаме бъдещето на международните научни изследвания и е страхотно да бъдем част от този процес“, сподели д-р Джеймс Смол, главен координатор на платформата.

Д-р Джейм Смол

Платформата ще се актуализира непрекъснато като е налична и опция за избор на известия (месечни или седмични), които да се получават по имейл. Вижте всички предстоящи събития на сайта на ENGAGE.EU.

 

Галерия снимки от ENGAGE.EU представи собствена платформа за научно сътрудничество и изследователс ...