Вторият Академичен форум за обществена наука направи равносметка на изборите

понеделник, 28 ноември 2011 14:27

Равносметка за проведените наскоро избори в България бе направена и в УНСС. Второто издание на Академичен форум за обществена наука (АФОН) се превърна в младежка трибуна за оценка на дадения вот за президент и местна власт. Студенти, докторанти, ученици представиха доклади на тема „ИЗбори по време на криЗА"

Това събитие се провежда в лабораторията на реалните избори, с наблюдения от работата в тях от повечето участници в АФОН, подчерта д-р Катя Михайлова, един от организаторите на форума. Тя насочи присъстващите към повече говорене и по-малко четене, повече задаване на въпроси и дискутиране. По пътя на науката сам човек нищо не може да направи. Трябват му другите, техните идеи, провокации, за да продължи напред, допълни д-р Михайлова.


На форума, открит от д-р Катя Михайлова (снимката вдясно) присъстваха студенти, докторанти и ученици.

Селекция на заявките за участие бе избрала 19-те най-добри доклада, които бяха разпределени в два дни. Участваха студенти от УНСС, Великотърновския университет, Югозападния университет, Благоевград, както и единадесетокласници от кържджалийската гимназия „Петко Рачов Славейков".

Изборите са определящи за демокрацията. Младите хора в България нямат достатъчна политическа грамотност, заяви Марк Майнардус, председател на фондация „Фридрих Еберт", партньор на форума. Той отбеляза, че фондацията работи за политическото образование в страната. Даде оценка 2 минус на изминалите избори, определяйки ги като „зле организирани и ужасни".

Подобно мнение изрази и Димитър Сивков, бакалавър по социология в УНСС. По думите му законовата рамка в сегашния й вид усложнява, а не улеснява изборния процес. Той счита за нарушение председателят на избирателната секция самолично да решава дали бюлетините са валидни, защото в избирателния кодекс липсва подобен текст. При наличие на подобни случаи се изготвя протокол. Сивков отбеляза също нарушенията в новия изборен кодекс и своеволията от ЦИК - увеличаване на изборното време от 20 ч на 21 ч. и забавянето на изборните резултати.

Веселина Любомирова, докторант в катедра „Политология", говори за силните и слабите страни в кампаниите на ГЕРБ и БСП. Като проблем изтъкна неизползването на интернет комуникациите, както и липсата на програми и стратегия в предизборните кампании. Десислава Игнатова от Великотърновския университет пък се фокусира върху кризата в Европейския съюз. Тя посочи, че от 2004 г. насам се наблюдава спад в доверието към европейските институции. По думите й трябва да има ясен план за бъдещето на ЕС. Аркади Шарков, председател на Клуба на социолога, напомни, че тайната на вечната младост е всеки ден да се учи нещо ново. Младите специалисти имат нужда да се учат от академичната общност, и обратно, подчерта той в поздравление към форума.

Презентациите ще бъдат публикувани на сайта - www.academic-forum.eu

Да счупиш полето на безинтересното, на отегчението и скуката е голяма победа. Да накараш студентите да мислят, е друга голяма победа. Така д-р Михайлова оцени преимуществата на младежкия АФОН. Тя разкри амбицията на организационния комитет форумът да стане традиционен и добави, че догодина е ред отново на учените, в т.нар. голям АФОН.

Галерия снимки от Вторият Академичен форум за обществена наука направи равносметка на изборите ...