Кръгла маса „Балканите в XXI век - българският поглед"

петък, 07 април 2023 17:28

Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и Студентският дипломатически клуб (СДК) организираха Девета младежка кръгла маса „Балканите в XXI век - българският поглед" на тема „Войната в Украйна и влиянието върху България".

Кръглата маса включваше изказвания на участниците в рамките на 10 минути по теми, свързани с влиянието на войната върху България във всички аспекти на икономиката и политиката. Предварително бяха определени тематичните направления, с които желаещите участници трябваше да се съобразят и да подготвят своите разработки.

Диан Генов, председател на САИМО, доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител на катедра „Международни отношения" и Денис Василев, председател на Студентския дипломатически клуб (СДК) към СУ „Св. Климент Охридски"

Диан Генов, председател на САИМО, обясни причините за избора на темата на кръглата маса: „Войната бе, все още е и ще бъде още дълго време катализатор на драстични промени в баланса на силите в международен план“, а Денис Василев, председател на Студентския дипломатически клуб (СДК) към СУ „Св. Климент Охридски" и партньор на събитието допълни, че кръглата маса дава възможност на младите хора да кажат своето мнение по отношение на това - какво е мястото на България в този конфликт и каква външна политика провежда.  

Модератор на събитието беше доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител на катедра „Международни отношения", който акцентира на предстоящото конструиране и реконструиране на международните отношения. „Битката за умовете и сърцата, която Украйна води, е още един разширен виртуален театър на бойни действия, който е много активен. И победата във виртуалната война, за психологическата подкрепа, ще бъде също много важна за следвоенното реконструиране на отношенията.“

Първата разработка, която беше представена, беше на Дария Швец, украинка, I курс в специалност „Международни отношения”, УНСС. Тя направи интересна презентация на тема „Икономически и политически възможности на България при перспективата за отказ от руски газ“.

Участници в кръглата маса

След нея разработките си представиха Екатерина Георгиева от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” на тема „Руската пропаганда и влиянието й върху политическата ориентация на българските граждани“, Стилиян Атанасов от СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „Право” с „България между чука и наковалнята - мястото на страната ни в новия световен ред“, Иван Нанков от специалност „Международни отношения”, УНСС, с „Влиянието на войната в Украйна върху политическата криза в България“, Симеон Симов от СУ „Св. Климент Охридски” с темата „Причини за войната в Украйна и позицията на България в конфликта“ и Александър Савов от СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „Право” – „Българската външна политика на Балканите в контекста на външната политика на ЕС и войната в Украйна“. Темите бяха разработени изключително задълбочено с лично отношение към проблемите.

Жури в състав проф. д-р Динко Динков, преподавател в катедра „Международни отношения", УНСС, д-р Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, Веселин Вълчев, член на Българското дипломатическо дружество и Чавдар Минчев, председател на Националната асоциация за международни отношения (НАМО) и главен редактор на сп. „Международни отношения", изслуша презентациите. То ще определи трите най-добри разработки, които ще получат грамота за отлично представяне.

Журито

В зависимост от качеството на изложенията по преценка на журито един от участниците ще получи възможност за изказване пред експертната аудитория на конференцията „България и регионалното сътрудничество” през втората половина на април, както и за публикация в списание „Международни отношения“.

  

Галерия снимки от Кръгла маса „Балканите в XXI век - българският поглед" ...