Трета научна конференция за студенти и докторанти „Икономика, общество и човешки ресурси в предизвикателство на времето”

вторник, 04 април 2023 17:01

В УНСС се проведе научна конференция за студенти и докторанти „Икономика, общество и човешки ресурси в предизвикателство на времето”. Форумът е организиран от Общоикономическия факултет съвместно със Студентския съвет при УНСС под патронажа на ректора на университета проф. д-р Димитър Димитров.

Ангел Стойков, председател на Студентския съвет, проф. д-р Маргарита Атанасова, декан на „Общоикономическия факултет“, проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Валери Апостолов, ръководител на катедра „Чoвешки ресурси и социална защита", доц. д-р Галина Георгиева, научен секретар на катедра „Чoвешки ресурси и социална защита“ и проф. д.н. Пенчо Пенчев, ръководител на катедра „Политическа икономия" и главен редактор на научното списание „Economic Alternatives“ (от ляво надясно)

Събитието се провежда за трети пореден път и всяка година организирането на тази конференция се предоставя на една от катедрите на Общоикономическия факултет. Водеща за това издание на форума е катедра „Чoвешки ресурси и социална защита".

„Такива събития помагат на студентите да направят много важна малка първа стъпка в развитието си. Нашият университет иска да помага на младите хора да се развиват професионално още докато са на студентската скамейка. Убеден съм, че на този форум ще успеете да обмените знания и идеи, полезни за бъдещето ви. Може сред вас да са хората, които след време ще публикуват в научното списание „Economic Alternatives“ на УНСС и в Scopus. Пожелавам настоящата конференция да ви донесе нови изследователски предизвикателства“, каза проф. д-р Димитър Димитров при откриване на конференцията.

„Конференцията, която организираме е сигнал, не толкова за това, че си изпълняваме задълженията в областта на учебния процес, а че имаме сериозен принос за поддържане и развитие на средата в УНСС. Нашият университет гради репутацията си не само с високите стандарти на обучението, но и на средата, където младите хора се срещат с такива поведенчески модели, които ще им бъдат полезни после в професионалния живот или в бизнеса“, отбеляза проф. д-р Маргарита Атанасова, декан на Общоикономическия факултет и допълни, че в изследванията си студентите наистина са се опитали да намерят отговори на въпроси, които изискват много добри познания, но и много мислене.

„Последните години ние сме свидетели на сътресения в сектори, като икономика, финанси, здравеопазване, включително и военно-политически конфликти, които дават пряко отражение върху тези сфери. От нас като общество се изисква да направим радикални промени в тези области, да анализираме проблемите и там където е необходимо да направим адаптация и да създадем нови по-усъвършенствани системи. И именно в тази връзка е организирана конференцията и това е акцента на докладите и дискусиите на форума“, подчерта доц. д-р Валери Апостолов, ръководител на катедра „Чoвешки ресурси и социална защита".

Доц. д-р Галина Георгиева, научен секретар на катедра „Чoвешки ресурси и социална защита" благодари на Общоикономическия факултет, че са възложили организацията на  конференцията на тях, което се случва в много специална година за катедра „Чoвешки ресурси и социална защита", защото на 31 май ще отбележат 70 години от създаването на специалност „Икономика на човешките ресурси“, 50 години от създаването на катедра „Чoвешки ресурси и социална защита" и 32 години от създаването на специалност „Застраховане и социално дело“.

„За мен е удоволствие да ви приветствам, както от свое име, така и от името на организацията, която представлявам“, каза председателят Ангел Стойков и допълни, че Студентският съвет като партньор на Общоикономическия факултет е свидетел на усилията, които преподавателите от факултета полагат, за да може тази конференция да бъде факт. Той изтъкна, че бройката на студентите, които ще имат възможност да представят докладите си по време на форума – 32 човека, също е изключително впечатляваща.

„Големият плюс за вас е, че чрез тази конференция вие влизате в подстъпите на науката, влизате в една материя, която най-вероятно няма да ви направи звезди, но въпреки всичко е много важно да се направи тази първа крачка, защото без нея няма да има нищо нататък“, обърна се към студентите и докторантите проф. д.н. Пенчо Пенчев, ръководител на катедра „Политическа икономия" и главен редактор на научното списание „Economic Alternatives“ на УНСС и подчерта: „И аз се надявам, както каза проф. Димитров, сред вас да са бъдещите автори не само в нашето, а и в международните списания, защото имаме нужда от това нашите млади хора, макар и бавно, но стъпка по стъпка да излязат и да покажат какво могат“.

Модератори на конференцията бяха гл. ас. д-р Десислава Колева-Стефанова, преподавател в катедра „Чoвешки ресурси и социална защита" и гл. ас. д-р Тодорка Кинева, преподавател в катедра „Икономическа социология“.

Докладите в рамките на програмата на конференцията включваха теми като пазара на труда на бъдещето, съвременни обучителни системи и подходи, дуално обучение, учене през целия живот, емоционалната интелигентност в сферата на човешките ресурси, отражението на COVID-19, предизвикателствата пред младите хора и интеграцията им на пазара на труда, сегашните и новите технологии и това как влияят на човека, предизвикателствата през българското население и др.

Научният форум продължи работата си с представянето на докладите и с оживени дискусии.


Конференцията дава възможност на студенти (бакалаври и магистри) и докторанти от УНСС да представят своите теоретични разработки в широк спектър от тематични направления в областта на икономиката и социологията.

За най-добре представилите се студенти и докторанти от УНСС в рамките на конференцията се предвиждат грамоти. Докладите от конференцията, които са приети за публикуване, ще бъдат издадени в електронен сборник с редакционна колегия и ISBN номер.

Научната конференция се организира по договор за частично финансиране на научен форум № НИД НФ-4-2023.


Галерия снимки от Трета научна конференция за студенти и докторанти „Икономика, общество и човешки ...