Публична лекция за демокрацията изнесе Н. Пр. Алфредо Атанасоф, посланик на Аржентина у нас

вторник, 04 април 2023 15:07

Извънредният и пълномощен посланик на Република Аржентина в България Н. Пр. Алфредо Атанасоф изнесе публична лекция в УНСС на тема „Аржентина: 40 години демокрация и суверенитет“. Събитието в зала „Тържествена“ откри проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова, дългогодишен бивш ръководител на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“.

Тя представи Н. Пр. Алфредо Атанасоф като внук на българин, с богата политическа и дипломатическа биография. Извънреден и пълномощен посланик в Република България от 24 август 2020 г. и в Република Северна Македония от 5 април 2021 г. Бил е ръководител на Кабинета на министрите 2002-2003 г., министър на труда, заетостта и социалната сигурност през 2002 г., депутат от провинция Буенос Айрес 1995-2013 г. и др.

Н. Пр. Атанасоф

На лекцията присъстваха доц. д-р Мария Бакалова, декан на факултет „Международна икономика и политика”, ръководителят на катедра „Международни отношения“ доц. д-р Пламен Ралчев, ръководителят на катедра „Политология“ доц. д-р Блага Благоева, ръководителят на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика" доц. д-р Антония Пенчева, доц. д-р Янко Христозов, главен секретар по международно сътрудничество, доц. д-р Елена Симеонова, главен секретар по акредитацията, доц. Светла Бонева, главен секретар по научноизследователските проекти, проф. д-р Поля Кацамунска, член на Международната комисия за акредитация по публична администрация, преподаватели от катедрите „Чужди езици и приложна лингвистика" и „Публична администрация", както и много други преподаватели, студенти и гости.

Проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова, Н. Пр. Алфредо Атанасоф, проф. д-р Матилда Александрова-Бошнаковадоц. д-р Янко Христозов

Проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, заместник-ректор по учебната дейност, приветства присъстващите от името на проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС.

„40 години демокрация в Аржентина е тема, която предизвиква интереса на студенти, на академичната общност и на широката общественост, защото демократичните процеси са нещо изключително важно. Ние, в нашия университет, полагаме усилия демократичните ценности да ги предадем на нашите студенти. Радваме се на вече сключения договор с един от водещите университети в Аржентина - Pontificia Universidad Católica Argentina и се надяваме на двустранен обмен на студенти и преподаватели“, каза проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова.

Н. Пр. Алфредо Атанасоф изнесе лекция, в която се спря на „мракобесия период“ в Аржентина в продължение на 50 години от XX век, като „най-мрачният“ е на военната хунта, която взема властта през 1976 г., начело с командващите на трите рода въоръжени сили: сухопътни, морски флот и военновъздушни. „Крайната цел на военната диктатура е да наложи свирепи репресии, да унищожи всякаква опозиция, така че да предотврати всяко действие, оспорващо властта“, каза Н. Пр. Атанасоф.  В резултат хиляди хора изчезват, други са подложени на преследване, цензура и наблюдение, масови убийства и кражба на деца, чиито родители са убити или изчезнали.

„Но въпреки забраната да функционират, политическите партии провеждат битка за своето съществуване и през юли 1981 г. отхвърлят извънредното положение и създават многопартиен орган за оказване на съпротива на военния режим и за установяване на демократично правителство“, обясни Н. Пр. Атанасоф и акцентира, че двете най-ярки и забележимите организации, които протестират срещу режима са на Майките и на Бабите от Пласа де Мойо. Това са майки и баби на изчезналите деца, които демонстрират на площада пред сградата на правителството.

В резултат на капитулацията на аржентинските сили във войната за Малвинските острови на 14 юни 1982 г., военната хунта се разпада и се съставя правителство, оглавено от президент. Негодуванието и гневът на обществото прерастват в масови демонстрации и на 30 октомври 1983 г. се провеждат първите свободни избори. „Възстановяването на  демокрацията в Аржентина оказва пряко влияние върху политиката на съседните държави и дава тласък на демократизацията в целия континент Южна Америка“, каза посланикът на Аржентина.

След лекцията се проведе интересна дискусия като се направиха и аналогии между демократичните процеси в Аржентина и България. Зададе се въпросът за разликата в популизма в Аржентина, в Европа и в България, на което Н. Пр. Атанасоф отговори, че популизмът е „както десен така и ляв и набира скорост предизборно“.

Къдринка Къдринова, председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, гост на събитието, припомни срещите си преди години с  емигранти от Латинска Америка, които са споделяли човешките си драми в резултат на управлението на военната хунта.

В заключение Н. Пр. Атанасоф  каза: „Исках да Ви запозная не само с един момент от историята на моя народ, но да ви предам един урок за ценността на демокрацията, като легитимен израз на волята на народите. Случаят с Аржентина е доказателство, че демокрацията е легитимно средство за защита на човешките права, за постигане на вътрешен и външен мир, за отстояване на националния суверенитет“.


Повече информация за Н. Пр. Алфредо Атанасоф ТУК


Галерия снимки от Публична лекция за демокрацията изнесе Н. Пр. Алфредо Атанасоф, посланик на Арже ...