Ден 4. Виктория Бешлийска и Георги Милков специални гости на Седмица на книгата

четвъртък, 30 март 2023 17:20

През четвъртия ден от седмицата на книгата бяха представени романът „Сърце“ на Виктория Бешлийска, сборникът с истории на журналиста Георги Милков „Истории от ръчния багаж“, както и книгата „История на българското предприемачество“ с академичен авторски колектив.

„Радвам се да бъда сред толкова одухотворени лица“, сподели Виктория Бешлийска при представянето на втората си книга „Сърце“ - роман, който носи магията на предишния и роман „Глина“, но тупти със собствен пулс.
„Сърце е роман, в който стои идеята за съдбата и вярата и ни води 800 години назад по време на Второто българско царство през преплитане на исторически личности и съдбите на реални, обикновени хора. Когато някой пише за неща, свързани с историята, това изисква много сериозно проучване, това са хиляди страници четене, за да влезеш в духа на епохата, а за да влезеш в този дух, означава не просто да се запознаеш с историческите събития, необходимо е да знаеш основните фигури на епохата, сред които през XII-XIV век е било духовенството.“ Авторът подробно обърна внимание на проучванията, които са направени за книгата и  разказа „как се замесва една книга, за да стане един хубав хляб за душата“. Виктория Бешлийска уточни, че писането първо започва с пресяването на многото събрана информация и продължи вълнуващият си разказ за книгата.

Представянето на книгата „История на българското предприемачество“ с автори гл. ас. д-р Силвия Георгиева, доц. д-р Соня Георгиева, проф. д.с.н. Цветан Давидков, проф. д.ик.н. Десислава Йорданова, доц. д-р Костадин Коларов, проф. д.н. Пенчо Пенчев, доц. д-р Ралица Симеонова-Ганева се превърна в тържествено събитие в УНСС.

Идеята за книгата е на директора на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия д-р Бойко Таков и е възприета от екип изследователи от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университета за национално и световно стопанство.

Доц. д-р Костадин Коларов, ръководител на катедра „Предприемачество“, откри събитието, на което присъстваха много преподаватели и студенти от УНСС и СУ „Св. Климент Охридски“, историци, икономисти, бизнесмени и гости. „Тази книга е първата, която така цялостно описва българското предприемачество. Авторският екип е издирил и систематизирал наличните исторически изследвания, подбрал примери за успешни предприемачи от различни исторически епохи с надеждата, че настоящата книга ще бъде основата, която, освен че представя в един достъпен формат историята на българското предприемачество, но ще бъде и импулс за по-нататъшни изследвания, чиито резултати ще я допълват и разширяват“, каза доц. Коларов.

„Предприемачеството предшества създаването на българската държава, то възниква доста преди Освобождението, в една заспала среда, където точност, прецизност не са най-важните качества. Но постепенно българските предприемачи израстват и като качества и мащаб могат да се сравняват със своите колеги от Западна Европа. Успешното предприемачество означава иновативност, честност, точност, морал. Успешни предприемачи в XIX век са производителите на розово масло, на тютюн, както и на коприна“, каза проф. д.н. Пенчо Пенчев, ръководител катедра „Политическа икономия“. Той обясни, че в книгата са представени десетки предприемачи от времето преди Освобождението до наши дни.

„Ние изучаваме миналото, не заради самото минало, а защото последиците от миналото не отминават. В историята и доказателствата, които са с отрицателен знак са важни, за да не ги повтаряме“, каза доц. д-р Соня Георгиева, преподавател от Софийския университет, съавтор в ценното проучване.

Авторският екип обясни, че книгата е безплатна, отпечатани са 300 броя, които са изпратени в икономическите университети и училища, както и в библиотеките.

Електронното издание на книгата е достъпно ТУК.

Доц. д-р Светла Цанкова от катедра „Медии и обществени комуникации“ и зам.-декан по учебната работа на факултет „Икономика на инфраструктурата“ представи последният гост за деня Георги Милков и дебютната му книга „Истории от ръчния багаж“. „Предполагам, че всички, които са видели книгата са си казали – най-после и отдавна беше време. Когато нещо е събрано в книга има по-дълъг живот от журналистическите публикации.“ Тя сподели, че за нея авторът „е не просто много любопитен човек, той е любознателен, защото иска и да научи повече за това, което вижда и с което се сблъсква“.

Доц. Светла Цанкова, Георги Милков, ректорът проф. д-р Димитър Димитров

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров сподели, че с Георги Милков се познават от вестник „24 часа“ и Рейтинговата система за висшите училища. Ректорът припомни, че Георги Милков е бил главно действащо лице около събитията с българските медицински сестри в Либия.

„Моите издатели от „Книгомания“ ЕООД ме убедиха да направя „Истории от ръчния багаж“, с тях работех по други проекти, по книги, свързани с Близкия Изток и по международни отношения. Аз не бях настроен да пиша книга, защото за мен писането на книги винаги е било свързано с някакъв времеви сегмент, който е извън активния ми живот. Когато на човек животът му върви на бързи обороти, не пише книги. Но те успяха да ме убедят, че във връзка с моята 50-годишнина е хубаво да я издам. Историите са писани в различен период от време, някои са по-нови, други са от 90-те. Времето, за което направих книгата беше един месец. Тук съм описал срещи с интересни хора, Стоичков, с който започвам, Кадафи, Путин и стигаме до по бутикови африкански диктатори. Има пътешествия, както и в „Прозорец във времето“ са истории, свързани с интересни артефакти, свързани с българската история. Например, за царският жезъл на Цар Борис III, който 80 години стои в трезора на БНБ и много малко хора са го виждали…“

Изключително интересно Георги Милков разказа историите, които са били повод да ги опише в „Истории от ръчния багаж“, обикаляйки по света като журналист. Той описва не само срещите си с епохални персонажи, но и размишлява за интригуващи места и събития, накарали го да се превърне в усърден колекционер на преживявания. За почти 30 години работа като журналист за вестник „24 часа“ той отразява най-важните събития в Триполи за българските медици / историята не е включена в книгата, защото изисква специално внимание, каза авторът/, бил е военен кореспондент в Афганистан и Ирак, отразява и още редица регионални конфликти в Близкия Изток и Африка, Северна Корея, Азия и Латинска Америка.

Галерия снимки от Ден 4. Виктория Бешлийска и Георги Милков специални гости на Седмица на книгата  ...