Проведе се Ден на отворените врати

понеделник, 27 март 2023 19:26

При голям интерес от страна на средношколците се проведе Ден на отворените врати в УНСС.

Ректорското ръководство и преподаватели от университета посрещнаха  ученици от училища в София и страната. Най-активно в инициативата се включиха зрелостниците от Националната търговско-банкова гимназия и Националната финансово-стопанска гимназия в София, които са и училища членове на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), както  и 2 СУ „Емилиян Станев“.

В рамките на събитието беше открита Университетската седмица на книгата и средношколците имаха възможност да посетят щандовете с книги, както и да присъстват на някои от представянията.

По време на мероприятието в аула „Максима“ се проведе „Час на ректора“, където учениците имаха възможност да разберат от първо лице какво предлага най-големият бизнес университет в България и да получат отговори по всички интересуващите ги въпроси.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров представи своите заместници - проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебна дейност, доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, главни секретари и преподаватели от различни катедри в УНСС.

Проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Матилда Александрова, проф. д-р Цветана Стоянова, доц. д-р Михаил Мусов, доц. д-р Росен Кирилов

Ректорът подчерта, че УНСС има 103 годишна история, а практическото обучение заема водещо място в програмите. „Университетът поддържа тесни контакти с работодателите и развива дългосрочни партньорства с бизнеса за провеждане на стажантски и менторски програми като развива студентското предприемачество“, каза проф. д-р Димитър Димитров и допълни, че студентите на УНСС имат възможност да реализират мобилност по програма „Еразъм+“, както и да станат част от елитната университетската мрежа ENGAGE.EU в партньорство с 9 водещи европейски университета в областта на икономиката и социалните науки. „Гордеем се с нашите възпитаници, които са част от бизнес елита и управлението на страната“, каза проф. Димитров.

Проф. д-р Матилда Александрова отговори на въпроси на учениците, свързани с условията за прием, начините за кандидатстване, изпитите, таксите, процедурите и документите за записване. Тя обърна внимание, че УНСС няма да повишава студентските такси за академичната 2023/2024 г., както за студентите, които се обучават по държавна поръчка, така и за платеното обучение.

Зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова подчерта, че УНСС има 12 студентски общежития и три от тях са изцяло реновирани. Тя изтъкна, че в момента в библиотеката се осъществява ремонт за близо 2 милиона лева, след който  университетът ще разполага с най-модерната библиотека в страната.

Доц. д-р Иван Стоилов, ръководител на катедра „Физическо възпитание и спорт“, запозна студентите с възможностите за спорт, като каза, че благодарение на спортен комплекс „Бонсист“ УНСС разполага с една от най-добрите спортни бази. Студентите могат да избират измежду 12 вида спорт, а тези които са участвали в спортни клубове и са с изявени спортни постижения, се включват в представителните отбори на УНСС.

Срещата приключи с дискусия за възможностите, които предлага университета и начините за прием.

Проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България и Атанас Димитров, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата, представиха на средношколците ключови за УНСС места като зала „Тържествена“, Стартъп хъб и Учебна съдебна зала.

В Учебна съдебна зала на УНСС
В зала „Тържествена“
Пред Междууниверситетския център за развитие на кариерата
От Мария Божкова, дирекция „Кабинет на ректора“, зрелостниците получиха дипляни и материали с актуална информация за бакалавърските програми, сроковете и процедурата за кандидатстване

Учениците успяха да се докоснат и до реалния учебен процес. Те посетиха лекция по дисциплина „Административен процес“ на гл. ас. д-р Илонка Пешева-Горанова, научен секретар на катедра „Публичноправни науки" и преподавател в катедрата.

Проф. д-р Даниела Фесчиян, Атанас Димитров и гл. ас. д-р Илонка Пешева-Горанова (от дясно наляво)
Учениците се снимаха пред паметника на основателя и първи ректор на УНСС проф. Стефан Бобчев

Галерия снимки от Проведе се Ден на отворените врати ...