Първи предварителен изпит на нашия университет във формат ДЗИ (матура) в гр. Гоце Делчев

петък, 24 март 2023 11:03

На 23 март 2023 г. в Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев, се проведе първият предварителен изпит във формат ДЗИ (матура) по български език и литература за прием в УНСС. Организирането и осъществяването на този първи по рода си кандидат-студентски изпит извън УНСС е в резултат на подписано споразумение между ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и г-жа Мария Георгиева, директор на НПГ „Д. Талев“. Гимназията е член на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ) – организация с над 10 годишна история.

  На входа на НПГ „Димитър Талев“ гр. Гоце Делчев, преди началото на изпита

Общо 65 зрелостници от гр. Гоце Делчев и региона се явиха в сградата на НПГ „Д. Талев“ и заеха своите места след предварителна регистрация в онлайн платформата на УНСС или директно в гимназията. Изпитът се проведе при спазване на всички правила за държавен зрелостен изпит по български език и литература, като кандидат-студентите имаха възможност да тестват знанията си по изпитните въпроси, организирани в три модула. Включени бяха задачи с избираем отговор, с кратък свободен отговор, с разширен свободен отговор и задачи за създаване на текст.

Тази нова форма на кандидат-студентски изпит в УНСС има за цел да подпомогне кариерното ориентиране на зрелостниците от гр. Гоце Делчев и региона, като им даде възможност да проверят своите знания в реална конкурсна среда.

Проф. д-р Матилда Александрова, заместник-ректор по учебната дейност на УНСС, д-р Екатерина Деливерска, директор на дирекция „Учебна дейност“, г-жа Мария Георгиева, директор на НПГ „Д. Талев“ и доц. д-р Антония Пенчева, ръководител катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“, по време на изтеглянето на изпитния вариант

В началото на изпита бе проведен инструктаж на квесторите, които от своя страна проведоха инструктаж на учениците, заели своите места в учебните зали. В зала 301 от ученичка от НПГ „Д. Талев“ бе изтеглен изпитен вариант № 1 . Изпитът премина при висока степен на организация и спазване на утвърдения регламент.

Кандидат-студенти в очакване на стартирането на изпита
Проф. Матилда Александрова и кандидат-студенти по време на изпита в НПГ „Д. Талев“, гр. Гоце Делчев
Кандидат-студенти по време на изпита

Кандидат-студентите очакват с нетърпение изпитните резултати, за да изберат желана от тях специалност в УНСС. Резултатите от изпита ще бъдат обявени след 10 работни дни в онлайн-платформата за кандидатстване в УНСС и в НПГ „Д. Талев“, гр. Гоце Делчев.


Следващите дати за явяване в УНСС на предварителни изпити

във формат ДЗИ (матура) по български език и литература са

8 април, 23 април или 30 април 2023 г.

Повече информация ТУК. 


 

Галерия снимки от Първи предварителен изпит на нашия университет във формат ДЗИ (матура) в гр. Гоц ...