Лекция по статистика за учениците от СМГ проведе доц. д-р Екатерина Тошева

сряда, 22 март 2023 11:02

Ученици от 12 клас на Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ (СМГ) посетиха УНСС и присъстваха на лекция по статистика на доц. д-р Екатерина Тошева от катедра „Статистика и иконометрия" и зам.-декан по научноизследователската дейност на факултет „Приложна информатика и статистика".

В началото на лекцията проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, приветства учениците: „Минаха по-малко от два месеца откакто подписахме меморандума със СМГ и вие вече сте тук, за да се обучавате от университетски преподаватели. Нашите врати винаги са отворени за вас. Има множество специалности, които могат да ви заинтересуват и се надявам с някои от вас да се видим през есента“. Проф. Стоянова разказа и за университетския Стартъп хъб, създаден в подкрепа на иновативни идеи, които получават реално финансиране. „Скоро приключи състезанието за стартъпи и най-добрите проекти на ваши колеги биха могли да получат финансиране до 50 000 евро. Много се радвам, че връзката висше и средно образование се задълбочава. От една страна ние ще ви помогнем с някои модули по статистика, а след това, когато дойдете при нас, ще ви бъде изключително лесно да се справите с материала“, допълни проф. д-р Цветана Стоянова.

Проф. д-р Цветана Стоянова

„Споразумението за сътрудничество със СМГ включва участие на преподаватели от УНСС в образователния процес на училището, подготовка на учебни курсове, анализи в областта на приложната статистика и иконометрия, разработване и реализация на образователни и информационни инициативи и проекти“, обясни доц. д-р Екатерина Тошева, преподавател по статистика с 25-годишен опит в УНСС и  координатор по меморандума. „Разгледах учебниците Ви и според мен модулът за статистиката е доста сложно написан. Реших, че мога да представя нещата по един по-лесен и атрактивен начин и подготвих за Вас три лекции по „Приложна статистика“. Днес ще ви запозная с темата „Теоретични разпределения“. Ще ви обясня какво представляват, след което ще ви заведа в компютърната зала, за да може да решавате задачите в Excel формат“, обясни доц. д-р Екатерина Тошева.

Доц. д-р Екатерина Тошева

Тя изясни, че втората разработена от нея тема е „Статистическо оценяване и проверка на хипотези“, а третата - „Регресионен и корелационен анализ“. Те ще бъдат изнесени в СМГ през следващата седмица.

Учениците активно се включиха в обучението, задавайки множество въпроси и успешно решиха задачите, които доц. д-р Екатерина Тошева им постави.

Галерия снимки от Лекция по статистика за учениците от СМГ проведе доц. д-р Екатерина Тошева  ...