Състезание на BSIDES излъчи претенденти за националния отбор по киберсигурност. Ден 2

понеделник, 20 март 2023 10:00

50 състезатели от цялата страна участваха в състезанието по киберсигурност, проведено в рамките на Втората международна BSIDES конференция на тема „Киберсигурност“. Домакин и съорганизатор на конференцията беше УНСС.

Състезанието е част от националната  инициатива „Cyber Security Challenge Bulgaria (CSCB)“, подкрепена от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност и Министерство на електронното управление. Целта на инициативата е да организира ежегодно квалификационни състезания в страната, за да избере най-добрите десетима младежи, които да представляват България на Европейското първенство по киберсигурност.

Претенденти да представляват България на европейското състезание в Норвегия са: Виктор Славов  - 24 г.,  Симеон Бунчев - 24 г.,  Красимир Велков - 19 г. Националният отбор по киберсигурност ще бъде сформиран след няколко квалификационни кръга.

„Състезанието се реализира в онлайн платформа, в която съдържа различни специално създадени препятствия. Задачата пред участниците е да ги „хакнат“ за 48 часа“, обясни Спас Иванов,  управляващ директор в Baseline Cyber Security, единият от организаторите на състезанието.

Лектори в конференцията през втория ден бяха водещи IT специалисти -  Божидар Боянов, Георги Герганов, Пламен Калчев, Юлиян Великов, Петър Дангов, Александър Андонов, Виктор Бонев.

Пресиан Янкулов - един от организаторите на състезанието и някои участници (от дясно наляво)

Европейското първенство по киберсигурност (EU Cybersecurity Challenge 2023) се организира от ENISA (Агенция на Европейския съюз за киберсигурност) и има за цел да предизвика най-големите млади таланти в областта на киберсигурността и киберзащитата в Европа. До момента са проведени седем издания, като през 2022 г. печели отборът на Дания. Тази година състезанието ще се проведе през октомври в Норвегия.  


 

Галерия снимки от Състезание на BSIDES излъчи претенденти за националния отбор по киберсигурност.  ...