Отлично представяне на средношколците в Националното състезание по приложна информатика

събота, 18 март 2023 15:34

Националното състезание по приложна информатика се проведе в УНСС. В него 120 ученици в 12 клас от цялата страна показаха своите знания в областта на приложната информатика. Големият интерес е обусловен и от факта, че успешно издържалите ще бъдат приети в специалност „Бизнес информатика и комуникации“ в УНСС.

Проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, заместник ректор по учебната дейност, и проф. д-р Камелия Стефанова, ръководител катедра „Информационни технологии и комуникации", откриха състезанието.

Проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, проф. д-р Камелия Стефанова и проф. д-р Любен Боянов (от дясно наляво)

„Драги средношколци, добре дошли в УНСС! На това състезание, организирано от катедра „Информационни технологии и комуникации“ и УНСС, вие трябва да покажете, че вече имате потенциал да развивате вашия капацитет именно в най-модерната област. Ученици, които преди години се явиха на това състезание и станаха наши студенти, сега са изтъкнати работодатели, които могат да ви поканят да работите при тях. Надявам се, да се видим на 18 септември, когато е откриването на новата учебна година“, поздрави участниците в състезанието  проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова.

В своето приветствие проф. д-р Камелия Стефанова акцентира на доброто сътрудничество на университета с училищата. „Благодарим на директорите на училищата и на учителите по информатика, защото благодарение на тях вие сте натрупали знания. От години провеждаме тази инициатива, която дойде като идея от вашите директори и дава възможност да станете студенти в УНСС“, каза проф. д-р Камелия Стефанова.

Участниците в състезанието

„Състезанието се провежда за 9 път и успешно издържалите ще бъдат приети с оценка „Отличен 6.00“ в специалност „Бизнес информатика и комуникации“, обясни проф. д-р Любен Боянов, преподавател в катедра „Информационни технологии и комуникации“, като уточни, че за да се изучава тази специалност на английски език, каквато възможност има в УНСС, ще е необходим и изпит по английски език.

Изпитният тест съдържаше 30 въпроса от областта на приложната информатика и трябваше да бъде решен в рамките на 50 минути. От 120 участници 41 успешно издържаха теста.


Имената на победителите може да видите ТУК.


Галерия снимки от Отлично представяне на средношколците в Националното състезание по приложна инфо ...