Мeждууниверситетският център за развитие на кариерата консултира студентите как да подготвят CV

четвъртък, 16 март 2023 14:30

Междууниверситетският център за развитие на кариерата (МЦРК) организира събитие под надслов „CV Clinic“ с цел студентите да придобият умения как да подготвят професионалните си автобиографии. Лектори по темата бяха Станислав Станков и Стели Петева, студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ по „Социални дейности“ с профил „Трудова заетост“, които провеждат своята годишна практика в МЦРК.

Стели Петева, стажант в МЦРК, Атанас Димитров, директор на МЦРК и Станислав Станков (от ляво надясно) със студенти

„МЦРК вече от 20 години развива активна дейност във връзка с кариерното ориентиране на младите хора и ние сме имали доста стажанти от други университети, които изкарват практиката си при нас и разработват проекти, в случая „Какво е CV Clinic“, обясни директорът на МЦРК Атанас Димитров. Той акцентира върху същността на професионалната биография, чиято основна цел е да предизвика покана за интервю. „В CV-то Ви, освен че трябва да има необходимата информация за Вас – работа, стажове, образование, курсове, бригади в чужбина, евентуално хобита и спорт, умения, които притежавате, но е желателно да е включена и информация с какво се отличавате“, каза г-н Димитров.

Станислав Станков и Стели Петева представиха пред студентите различните видовете CV-та:

  • Хронологично – започва с последната работа, после се включва информация за образование и допълнителни обучения и курсове;
  • Функционално – подчертава силните страни, като включва умения и квалификации;
  • Комбинирано – съчетава „хронологичното“ и „функционалното“;
  • Нетрадиционно – уникална версия на автобиография със снимки, графики, видеоклипове (Статистиката показва, че към 30% от фирмите в България вече използват нетрадиционни CV-та).

Лекторите запознаха студентската аудитория и с европейския формат за професионална автобиография. Засегнаха най-често допусканите грешки, които трябва да се избягват – правописни, прекалена обстоятелственост, лошо форматиране, с неточности, с неподходяща снимка или име на имейл.

Атанас Димитров

„В България вече навлизат много чуждестранни фирми, които имат свои изисквания за биографията, но общо взето трябва да се има предвид, че CV-то трябва да бъде ясно, точно и акуратно, да не се преувеличава и също така да не се изпуска важна информация, която би заинтересувала работодателя“, обобщи директорът на МЦРК Атанас Димитров.


ФОТОГАЛЕРИЯ


 

Галерия снимки от Мeждууниверситетският център за развитие на кариерата консултира студентите как  ...