Меморандум с най-старата гимназия в Ямбол

четвъртък, 16 март 2023 14:44

Споразумение между УНСС и ПГ „Васил Левски“ – Ямбол подписаха ректорът проф. д-р Димитър Димитров и директорът на гимназията г-жа Донка Атанасова. Меморандумът с най-старата гимназия в града ще подпомогне кариерното ориентиране на учениците и ще им даде възможност да премерят сили за място в УНСС чрез пробна матура проведена на място с квестори от университета. Определена е и дата за пробния изпит – 29 април. Оценката от него ще важи за приемен изпит в УНСС и е още един начин за прием в най-желания икономически университет у нас.

  Проф. д-р Димитър Димитров и г-жа Донка Атанасова

Преди да положат подписите си под документа, проф. Димитров беше главно действащо лице в необичайния учебен час в зала „Съвременност“ на ямболския „Безистен“. Като един от успешните и реализирани възпитаници на 135-годишното училище, ректорът говори за възможностите, които УНСС разкрива за бъдещата професионална реализация.

  Под звуците на училищния химн, заедно с настоящи и бивши съученици и преподаватели, ректорът получи и юбилеен шал, отличаващ випускниците на 135-а Гимназия 

„Горд съм, че освен възпитаник на гимназията съм и възпитаник на най-големия бизнес университет в България – УНСС. Ние искаме да дадем възможност на талантите да се развиват. В момента въвеждаме една нова форма на изпитване и на 29 април в сградата на училището ще проведем изпит с формата на матура, който ще важи за приемен изпит в нашия университет“. Това каза в речта си проф. Димитров и се обърна към средношколците с призива: „Учете! Имайте надежда и кураж, че всичко възможности са отворени пред вас! Когато човек е на 18 години не си представя живота по-нататък, но когато след време се върнете назад, ще видите много възможности, които са се осъществили. Можем много да помогнем в това, което ви чака след завършването ви – и със състезанията, които организираме по предприемачество, и с кариерно ориентиране, и с многото възможности за мобилност. УНСС стана част от един голям консорциум, наречен Европейски университет – ENGAGE.EU - с водещи бизнес университети в Европа. И тогава вие ще може да казвате – като студент учех в София, Рим, Тулуза, Манхайм, Грьонинген и други  9  университета, с които си партнираме в тази мрежа. А след това ви пожелавам да се срещне ръководството на училището с вас и вие да разказване своя опит.“ Като пример за добрата кариерна реализация проф. Димитров даде и това, че над 150 министри и 10 министър -председатели са завършили УНСС.

  За всички присъстващи имаше специална награда – талантливата ученичка от XI А клас Наталия Ковачева изпълни „Ноктюрно“ от Шопен

В обявеното голямо междучасие учениците имаха възможност да зададат въпроси на представителите на УНСС.

Проф. д-р Диимтър Димитров с вълнение влезе в своята някогашна класна стая, срещна се с преподавателите на ПГ „Васил Левски“, даде интервю за училищния вестник „Подем“, чиито първи брой излиза през 1941 година и записа думи в паметната книга на Училището.

„Емоциите на този ден дават усещане, че всеки, свързал живота си с ПГ „Васил Левски“, е част от една много специална и успяла общност“, каза в приветствието си директорът г-жа  Донка Атанасова.

Галерия снимки от Меморандум с най-старата гимназия в Ямбол  ...