Първият конкурс за най-добър студентски стартъп на УНСС за 2022 г. излъчи финалисти

четвъртък, 02 март 2023 16:43

Завърши финалният етап от конкурса за студентски стартъп, организиран от Стартъп хъба към Междууниверситетския център за развитие на кариерата към УНСС под патронажа на ректора на университета проф. д-р Димитър Димитров. Състезанието за студенти-предприемачи се проведе в партньорство с Фонда на Фондовете и Иновейшън Кепитъл, като най-добрите проекти за собствен иновативен бизнес бяха отличени.

Drone Invasion (Aurora) – стартъп, изработващ специални дронове и организиращ визуални/светлинни шоута с тях. Вместо вредните фойерверки, замърсяващи природата, авторите на проекта предлагат дронове да правят светлинно шоу – 3D анимация в небето с музика и други ефекти, подходящо за всякакви празненства.

Николай Карагьозов – от Drone Invasion (Aurora)

Правилно – уеб платформа за коригиране на текстове – освен правописен и пунктуационен коректор, ще се предлагат и синоними. Ще бъдат разработени различни версии – за юристи, където ще има възможност за справки със закони, тълкуване на текстове, предоставяне на шаблони, версия за журналисти и др.

Екипът на „Правилно“

Metarent – изграждане на платформа за наемане на пространства в метавселената. Ще се продава и отдава под наем дигитална земя, която ще се листва на блокчейн платформа. На тази земя, закупена или взета под наем, ще могат да се организират концерти, шоу програми, фестивали и други големи събития.

Милица Димитрова от Metarent

Peak Planting получи специална награда от Иновейшън Кепитъл АД, който им даде възможност за включване директно в агро акселераторската им програма. Проектът им е насочен към преминаване от конвенционалното земеделия към биологичното, за биоземеделие без пестициди.

Никола Бъндев от Peak Planting

Проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество, откри събитието, наречено Pitching day“, на което финалистите имаха 5 минути да защитят пред журито своите проекти.

„До финалната права допуснахме 10 проекта и изборът беше много труден. Всичките те бяха много интересни. С тази инициатива УНСС успя да докаже, че има най-добрите студенти, с най-добрите идеи. Целта на нашия университет е да разшири формата като привлече и представители на други университети в следващите издания“, каза проф. д-р Цветана Стоянова.

В организацията на конкурса участваха също Атанас Димитров, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата, Ангел Стойков, председател на Студентския съвет и Антоан Шотаров, ментор и преподавател в катедра „Икономикс".

Атанас Димитров, проф. д-р Цветана Стоянова, Ангел Стойков, гл. ас. Антоан Шотаров

„Тази инициатива доказва за пореден път, че нашият университет съчетава традициите с иновациите. 103 годишен университет, който има тежест във всяко едно отношение и е най-големият бизнес университет в България и Югоизточна Европа. Идеята за създаването на този Стартъп хъб е да предложим на студентите нещо различно, да ги подтикнем да реализират своите бизнес проекти“, каза директора на Междууниверситетския център за развитие на кариерата Атанас Димитров.

Ас. д-р Антоан Шотаров, преподавател в катедра „Икономикс и модератор на събитието, допълни: „Нашата цел беше да ги превърнем в предприемачи, трупайки знания да започнат на практика да ги използват“.

В състава на журито бяха проф. д-р  Цветана Стоянова, Александър Терзийски, фонд „Ню Вижън 3“, Камен Славов, Фонд на Фондовете, Ангел Ангелов, фонд „Иновейшън Кепитъл“ АД (на снимката от дясно наляво).

Излъчените от журито стартъпи ще бъдат допуснати до разговор с инвеститори от „Иновейшън Кепитъл“ АД за финансиране. Призовите екипи ще получат и по 300 лева награда от УНСС.

Всички участници в първия конкурс за студентски стартъп

Университетският Стартъп хъб към УНСС е създаден през май 2022 г.и до края на декември са проведени редица обучения, в които водещи експерти, предприемачи, представители на инвестиционни фондове, преподаватели от УНСС са консултирали младите хора как да развият своите идеи и да стартират успешен бизнес.


Галерия снимки от Първият конкурс за най-добър студентски стартъп на УНСС за 2022 г. излъчи финали ...