Дискусия по повод една година от руската инвазия в Украйна

петък, 24 февруари 2023 18:00

На 24 февруари (петък), точно една година след началото на руската инвазия в Украйна, Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) организира публична дискусия на тема Войната в Украйна - една година по-късно". За гости-лектори бяха поканени известните анализатори на международни отношения - Любомир Кючуков, дипломат от кариерата, директор  на Института за икономика и международни отношения (ИИМО), и г-жа Весела Чернева - заместник-директор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

Диан Генов, председател на САИМО, организатор на събитието, представи гостите-лектори и темата, като акцентира на тезата, че тази война е най-драматичното събитие в Европа след Втората световна война, най-големият конфликт, в който за първи път се противопоставят две военни машини. Според него шансовете за скорошен мир са малки. „Самата война залага много бъдещи мини не само между Русия и Украйна, но и между Русия и другата част на света. След тази война Светът няма да бъде същият“, каза той.

Доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител на катедра Международни отношения" към УНСС, също поддържа мнението, че тази война няма да приключи скоро „Може би войната ще бъде начин на живот за едно цяло поколение украинци.“ Той обясни, че в международните отношения няма верни отговори, те непрекъснато се развиват и променят,  страната, която по-добре аргументира възгледите си, тя печели.  

Доц. д-р Пламен Ралчев

Посланик Любомир Кючуков наблегна на причините довели до войната. „Отговорността за войната се носи от Руския президент, от Русия, но беше следствие на дългогодишни процеси“, каза той и засегна политиката на САЩ, която години наред е утвърждавала световен глобален хегемонизъм, а разпадът на двете социалистически федерации – Съветският съюз и Югославия са довели до създаването на нови нации, етноси, конфликти с много силна доза национализъм и като резултат се появяват опити на бившите социалистически империи да възстановят своята държавност като завземат територии, например Крим през 2014 г. „На практика през последните години се сблъскват тези две тенденции американският хегемонизъм с руската носталгия към великия Съветски съюз. Като резултат от войната се получи консолидация на Запада, едно силно НАТО. Русия получи повече НАТО на север с присъединяването на Финландия и Швеция, а ние получихме повече Русия на изток“, каза известният международник Любомир Кючуков.

Любомир Кючуков

Г-жа Весела Чернева обърна внимание на консолидацията на Запада, въпреки някои разногласия, по отношение на отказа от енергийна зависимост от Русия, санкциите към Русия и помощта за Украйна. Тя представи резултатите от скорошно проучване на ЕСПВ, проведено сред девет европейски страни и във Великобритания, САЩ, Русия, Китай, Индия и Турция. За първи път проучването включва държави и извън Европа и Америка, така наречения НЕ Запад, чието мнение може да се обобщи с извода „тази война не е наша“. В проучването бяха представени мненията на държавите по различни аспекти на войната и нейният край.

Весела Чернева

Във втората част на събитието се проведе дискусия с присъстващите, в която се изказаха различни мнения по отношение на бъдещето на конфликта. От страна на присъстващите постъпиха интересни въпроси, които допринесоха за ползотворната дискусия - за създаването на нов, многополюсен свят, за ролята на медиите в отразяването на войната, за конфликта като основа за идеологически противопоставяния. Коментираха се и потенциални сценарии за бъдещето на войната. Поканените гост-лектори обърнаха внимание на всеки един въпрос, като накрая дадоха своите прогнози и предположения за развитието на конфликта.

Галерия снимки от Дискусия по повод една година от руската инвазия в Украйна ...