Ректорът се срещна с кмета на община Гоце Делчев и кметове от региона във връзка с кандидатстудентската кампания

вторник, 28 февруари 2023 13:39

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров се срещна с кмета на община Гоце Делчев г-н Владимир Москов и кметове на общини в област Благоевград, сред които кмета на Сатовча Арбен Мименов, кмета на Хаджигеново Милчо Терзийски, зам.-кмета на Гърмен Владимир Донков, зам.-кмета на Белица Сабит Гагъм и др.

Беше обсъдена образователната политика на общините и възможни инициативи за стимулиране на младите хора да се завръщат като специалисти в родните си места.

Кандидатстудентската кампания на УНСС е насочена към съдействие на общините в създаването на „пътна карта“ на търсените от местния бизнес и общинската администрация специалности. Университетът ще съдейства и за намиране на най-подходящата форма да обучение и подкрепа на талантите от региона, подчерта ректорът проф. Димитров.

Заедно с ректора в срещите се включиха заместник-ректорът по дигитализация и киберсигурност доц. д-р Росен Кирилов и директорът на дирекция „Кабинет на ректора“ г-жа Гергана Кирилова. Екипът на УНСС посети Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“. Със своята 101-годишна история, училището е почти връстник на университета. Финалист в конкурса „Училище на бъдещето“ и активен поддръжник за въвеждането на иновативни практики в образоването в образователния процес.

В срещата участваха заместник-директорите Златка Милчева, Донка Пиргова, Димитрия Кафкова (на снимката долу).

Бяха дискутирани възможностите учениците да получава информация за предлаганите от университета специалности и сроковете в кандидатстудентската кампания. Гид на екипа на УНСС в двете най-големи гимназии в гр. Гоце Делчев беше заместник- кметът Богдан Боцев (на снимката долу).

Ректорът се срещна и с директора на Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев” г-жа Мария Георгиева. Тя представи инициативите, с които училището се гордее, сред които успешно осъществени проекти за мобилност и училищни практики, включително  икономически подкаст.

В рамките на работното посещение в Югозападния район се проведе и среща с директора на СУ „Йордан Йовков“ в гърменското село Рибново г-н Манчо Джуркин. Заедно с представители на местния бизнес екипът на УНСС дискутира дефицитите на определени икономически професии. В срещата участва и кметът на Осиково Фикрет Байрямов и директорът на Държавното горско стопанство в Гърмен - Денис Шегов.

Бяха обсъдени и възможностите за сътрудничество между университета и общината по повод съвмести образователни проекти и програми за мотивация на младите хора.

Галерия снимки от Ректорът се срещна с кмета на община Гоце Делчев и кметове от региона във връзка ...