Ректорът връчи на Валдис Домбровскис почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“

понеделник, 27 февруари 2023 17:00

На тържествена церемония в аула „Максима“ на университета ректорът проф. д-р Димитър Димитров удостои с почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“ Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на икономиката в интерес на хората.

Званието се присъжда на Валдис Домбровскис за значителния му принос към изграждането и укрепването на Икономическия и паричен съюз на Европейския съюз, за засилване на международната роля на еврото, търговската политика на Европейския съюз и икономиката в интерес на хората.

Официални гости на церемонията бяха заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, министърът на електронното управление Георги Тодоров, министърът на външните работи д-р Николай Милков, зам.-министърът  на финансите Методи Методиев, Н. Пр. Селвер Халил, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Латвия, управителят на Българска народна банка Димитър Радев, Цветан Кюланов, ръководител на представителството на Европейска комисия в България, представители на Световната банка и Международния валутен фонд в България.

„За нас Вашето звание има особена символична стойност. Неоспорим е вашият принос за финансовата стабилност на Европейския съюз. Вашата кариера и изпълнителното управление на най-важния изпълнителен орган на ЕС, който носи цялата отговорност за изготвянето на предложения за ново европейско законодателство, а също така привежда в изпълнение решенията на Европейския парламент и на Съвета на ЕС, са доказателство, че от създаването си преди повече от век до днес, УНСС удостоява с тази титла, смели визионери, личности с доказан обществени принос и воля за промяна“,  каза проф. д-р Димитър Димитров. Ректорът огласи решението на Академичния съвет за удостояване на Валдис Домбровскис с най-високото почетно звание на УНСС. „Добре дошли в нашето академично семейство! Нека нашият сплотен дух и нашето дълбоко уважение бъдат Ваша сигурна опора в отговорната мисия на заместник-председател на Европейската комисия  в условията на глобална икономическа, финансова и политическа криза“, каза проф. д-р Димитър Димитров. Пълният текст на приветственото слово на ректора можете да прочетете тук.

В своето изказване вицепремиерът Атанас Пеканов, направи анализ на предприетите действия в икономически и финансов план от Европейската комисия през последните 10 години, като отчете значителната роля на Валдис Домбровскис за всяко едно решение. „Комисар Домбровскис е една от фигурите, които оставиха най-сериозен отпечатък през последните години за икономическото развитие на Европейския съюз, за утвърждаване на еврото като втората най-важна валута в света, за създаването на Банковия съюз и съюза на капиталовите пазари, които спомагат за стабилността на паричния съюз. Те ни дадоха инструментите да се справяме по-добре с кризите“, каза Атанас Пеканов. Пълният текст на приветственото слово на вицепремиера можете да прочетете тук.

В академичното си слово Валдис Домбровскис изтъкна, че за България Механизмът за възстановяване и устойчивост е уникална възможност за инвестиране в бъдещето – за повишаване на конкурентоспособността, управлението на социалното сближаване и растежа и допълни, че днес повече от всякога България трябва да продължи напред с изпълнението на плана си. Той обърна внимание, че има една важна област, която е от особен интерес за България – пътя към присъединяването към еврото и допълни: „Еврото е голямо предимство за Европа. От създаването си преди 20 години еврото се превърна в символ на силата, единството и солидарността на Европа. Както установихме в Латвия, еврото също е стабилизираща сила. Както всяка страна, която се готви да приеме еврото, България трябва първо да изпълни четирите критерия за конвергенция: ценова стабилност, стабилност на обменния курс, стабилни публични финанси и сближаване на лихвените проценти. Като цяло виждаме, че България вероятно ще изпълни критериите за конвергенция за дългосрочните лихвени проценти, стабилността на валутния курс в рамките на валутния механизъм ERM II и стабилните публични финанси. Основният въпрос е критерият за ценова стабилност, който България все още не е изпълнила. Днешната глобална високоинфлационна среда прави тази задача много по-трудна. Неблагоприятните външни обстоятелства водят до забавяне на плановете за присъединяване на България към еврото. Присъединяването към еврозоната обаче следва да остане крайната цел и следва да се осъществи веднага след като бъдат изпълнени всички условия. Европейската комисия ще продължи да работи в тясно сътрудничество с България в подкрепа на усилията за присъединяване към еврозоната“, каза Валдис Домбровскис. Пълният текст на академичното слово на Валдис Домбровски можете да прочетете тук.

След приключване на академичното слово на Валдис Домбровскис, председателят на Студентски съвет при УНСС Ангел Стойков приветства присъстващите в аулата и откри сесията, в която студенти, преподаватели и гости на събитието имаха възможност да зададат своите въпроси към изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия.

„Огромна чест и изключително удоволствие е за мен да имам възможността да застана пред вас и да приветствам г-н Валдис Домбровскис. С изключително уважение заявявам, че изпитвам огромна радост да застана на една сцена с г-н Домбровскис, който е  бил финансов министър и министър-председател на Латвия, комисар в Комисията „Юнкер“ и от 2019 г заместник председател на ЕК“, заяви Ангел Стойков. „За нас младите хора подобни срещи с успели управленци и политици са не само вдъхновяващи, но и мотивиращи и ни дават нужния плам да продължим да преследваме нашите мечти, посочи г-н Стойков. „Като част от студентската общност на най-големия икономически университет в Югоизточна Европа съм радостен, че имам възможността да чуя неговите виждания за актуалната финансова обстановка в Европа и ще ми бъде интересно да чуя неговото мнение докъде е стигнала България в своя път за пълноправното членство в еврозоната, готова ли е за присъединяване, какви са евентуалните опасности и възможности по пътя за присъединяване към еврозоната.“

Други въпроси, които вълнуваха студенти и преподаватели бяха свързани с това дали електроцентралите съобразно Плана за възстановяване и устойчивост и частта за намаляването на въглеродните емисии могат да  останат отворени до 2028 г.; какви мерки трябва да бъдат предприети в България след влизане в еврозоната за справяне с изкуствено завишените цени и инфлация; да сподели как балтийските страни са успели да намалят инфлацията от над 20% през 2022 г. на 7,5 % за януари 2023 г. и др.

Сред официалните гости в залата бяха и Диана Йорданова, заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление „Осигурителен надзор“ и Мария Филипова, заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“, Янка Такева, председател на Съюза на българските учители, Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС), ректорското и академичното ръководство на университета, членовете на настоятелството на УНСС, изпълнителни директори на банки в България, видни икономисти и финансисти, преподаватели и студенти.

Доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректор по учебната дейност, проф. д-р Димитър Димитров, Валдис Домбровскис, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Контролния съвет на УНСС, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследвателска дейност и международно сътрудничество,проф. д-р Маргарита Атанасова, декан на Общоикономическия факултет, Венелин Бошнаков, декан на факултет „Приложна информатика и статистика“, доц. доц. Д-р Мария Бакалова, декан на факултет „Международна икономика и политика“, доц. д-р Димитър Благоев, декан на Бизнес факултет (от ляво надясно)

Преди официалната церемония в зала „Академична“ се проведе кратка среща на официалните гости и ректорското ръководство с изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

В кабинета на ректора Валдис Домбровскис написа в Златната книга на УНСС:

„Аз съм едновременно смирен и привилегирован да приема тази почетна докторска степен от Вашия велик университет. Благодаря Ви най-искрено за тази голяма чест.

УНСС предоставя на студентите си умения и опит, за да допринесат положително за България, Европа и целия свят.

В момента Европейският съюз е изправен пред много заплахи и предизвикателства и е най-важно да се съсредоточим върху това, което ни обединява, за да постигнем положителна и решителна промяна през следващата година.

Да живее УНСС, да живее България, да живее ЕС!“

Ректорът подари на Валдис Домбровскис и на финансовия министър Росица Велкова юбилейна монета „100 години УНСС“.


ФОТОГАЛЕРИЯ


Галерия снимки от Ректорът връчи на Валдис Домбровскис почетното звание „Доктор хонорис кауза на У ...