Представителен форум на Европейската група за териториално сътрудничество HELICAS се проведе в УНСС

понеделник, 20 февруари 2023 18:03

Научна конференция на тема „Териториалното трансгранично сътрудничество в Югоизточна Европа, институционалното осигуряване и ролята на финансовите стимули“ се проведе на 18 февруари 2023 г. в УНСС. Форумът се организира от Европейската група за териториално сътрудничество HELICAS (Holistic Efficient Local Initiatives for Cooperation and Synergies) под домакинството на УНСС и в него участваха над 200 души – членове на европейски институции, представители на университети, общини от Гърция и България, неправителствени организации. Участниците отчетоха, че това е първият толкова голям и сериозен форум по темата за териториалното трансгранично сътрудничество в Югоизточна Европа.

„Много е важно да се развива териториалното сътрудничество между България, Гърция и Северна Македония и ние сме изключително щастливи, че УНСС е домакин на този изключителен форум, който разглежда проблема от всички аспекти. Нашият университет може да работи и си партнира с държавната и местната власт, с други университети в България и в чужбина, както и с бизнеса. УНСС има изградени традиции в партньорството. Заедно с други водещи европейски университети в областта на икономиката и социалните науки, общо 9 университета, създадохме ENGAGE.EU – една от избраните университетски мрежи. Искаме нашите студенти да се възползват от това, че са европейски студенти“, каза в приветственото си слово ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, който е и вицепрезидент на HELICAS.

Директорът на HELICAS EGTC Янис Анастасиадис, който е и основният инициатор на конференцията, акцентира върху необходимостта от колаборация между общините, държавата, областната управа и неправителствените организации с цел постигане на по-добро трансгранично сътрудничество.

Основният организатор на конференцията от българска страна е доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество на УНСС, който е и член на Общото събрание на HELICAS (на снимката вляво). Той получи подарък от Симос Данилидис, председател на HELICAS EGTC, кмет на Неаполи – Сукис.

Василис Гавриелис, директор на „Amfistyony EGTC“, в изказването си постави 2 въпроса: Каква роля ще изиграят гражданите в тези райони и как да ги стимулираме, за да не бъдат само наблюдатели? „Всички ние сме европейски граждани и трябва да преодолеем пречките между нас. Аз вярвам в новия Европейски патриотизъм“, каза в заключение г-н Гавриелис.

Председателят на Гръцката агенция за местно развитие и местни власти Димитрис Маравелиас говори за организацията, която е създадена още през 1985 г. и е участвала в редица европейски програми с цел да се повиши състоянието на местното самоуправление.

Д-р Спиридон Спиридон, управляващ директор на Гръцката агенция за местното развитие и местните власти, постави въпроса за разширяването на Европейския съюз, като посочи, че всички организации, включително и университетите, местните власти и националните институции трябва да помагат за засилване на процеса на трансгранично сътрудничество.

След него се изказа президентът на Регионалния съюз на общините на Западна Македония Георгиос Дастаманис, кмет на община Гревена, която граничи с 2 държави – Северна Македония и Албания и обясни, че работят съвместно със съседите по европейски програми, които подпомагат опознаването на проблемите на общините в съседните държави и разрешаването им. 

Изказаха се и други кметове от граничните райони, които поставиха въпроса, че малките общини нямат достатъчно средства и трябва да бъдат подпомагани, за да се засилят добрите междусъседски отношения.

Бившият премиер на Гърция Георгиос Папандреу, който в момента е председател на под-комисията за демокрация към Съвета на Европа и член на Европейския парламент, беше гост в първия панел „Значението на трансграничното сътрудничество на под-националните участници за поддържане на мира и стабилността в Югоизточна Европа и Западните Балкани“. Той отбеляза, че за първи път се провежда толкова голям форум по темата за трансграничното сътрудничество и благодари на ректора на УНСС за домакинството. „За да има добър диалог между Гърция, България и Северна Македония трябва да има искреното  желание на самите граждани да работят заедно. Нашият район е преживял много през последните 200 години, но сега ни обединява Европейския съюз, ние изповядваме общи ценности, обща визия за бъдещето, живеем в мир и спазваме правилата. Затова трябва да създадем Европейски съюз на гражданите, Европейски съюз, който е зелен, справедлив и дава възможност на всички граждани еднакви права, да направим едно общество на мира, на демокрацията. Заедно можем да правим чудеса“, каза големият гръцки политик, който освен министър-председател на Гърция е бил министър на образованието и на външните работи. Георгиос Папандреу.

„Всички пътуваме свободно от едната и другата страна на границите, социалната кохезия е много важна и България трябва бързо и скоро да се присъедини към Шенген“, каза Джордж Кремлис, главен съветник на гръцкия министър-председател по въпросите на енергетиката, климата и околната среда и кръговата икономика, член на Управителния съвет на Европейската организация за публично право, Почетен директор на Европейската комисия. Той посочи, че Гърция се превръща в ключов център за осигуряване на енергийни доставки за съседните страни, спомена пускането на интерконектора  през октомври 2022 г., по който Гърция е започнала да предоставя на България природен газ, когато Русия е спряла доставките. Разгледа и проекта за свързване на трите гръцки пристанища Солун, Кавала и Александруполис с българските в Бургас, Варна и Русе, в който г-н Джордж Кремлис има лично участие. Той предложи в бъдеще и пристанището на Одеса да се присъедини към този проект, за да се изгради един коридор на солидарността от юг на север. В заключение    г-н Кремлис каза: „Ние всички имаме нужда от единна Европа и трябва да я преоткрием“.

Във втория панел „Териториално трансгранично сътрудничество през новия програмен период. Предизвикателства, перспективи, приоритети“ бяха разгледани конкретни европейски проекти по програма „ИНТЕРРЕГ“, по която се работи от 15 години и вече има изградени болници, университети, спортни зали в трансгранични райони. Засегната бе и темата за европейските групи за териториално сътрудничество, които са 87 в 23 страни членки, ползите от тях и необходимостта от изграждане на нови в следващия период, обхващащ 2021-2027 г. Поставен бе и въпросът за необходимостта от хармонизиране на нормативните уредби в съседните страни, тъй като се създават доста юридически пречки в работата по общи проекти, „понякога и на абсурдно ниво“. В панела участваха Славен Клобучар, Комитет на регионите, Антониос Карвунис, началник на отдел „Международни и европейски отношения" в Министерството на вътрешните работи на Гърция, Найл Шерин, Експертен център за добро управление, Съвет на Европа, модератор беше проф. Григорис Заротиадис, декан на Факултета по икономически и политически науки на Университеа „Аристотел“ в Солун, секретар на борда на HELICAS EGTC. Те се обединиха около идеята за изграждане на устойчиви общности, които заедно да работят в трансграничните райони, да имат общи цели, гражданите да си сътрудничат отвъд политическите граници и се консолидираха, че трябва да се работи в тази посока.

Ректорът (вляво) с Джордж Кремлис, проф. Григорис Заротиадис, Георгиос Папандреу, Симос Данилидис

В третия панел „Под-национални участници в трансграничното сътрудничество. Значението на финансовите стимули. Бариери и стереотипи пред институционализираното трансгранично сътрудничество“ взеха участие Панайотис Пасхалидис, кмет на Преспа, Ерос Ервин, CESCI Balkans, Елисавет Павлиду, инженер-химик, директор на отдел „Европейски проекти" в „Lever Development Consultants“, Джордж Папапостолу от Food Scale Hub. Обсъдиха се въпроси, свързани със значението на трансграничното сътрудничество за поддържане на мира и стабилността в Югоизточна Европа и Западните Балкани; предизвикателствата, перспективите и приоритетите пред териториално трансгранично сътрудничество през новия програмен период – 2021 – 2027 г.; значението на финансовите стимули, бариерите и стереотипите пред институционализираното трансгранично сътрудничество.

Ерос Ервин, Янис Анастасиадис, Панайотис Пасхалидис, Елисавет Павлиду, Джордж Папапостолу

Галерия снимки от Представителен форум на Европейската група за териториално сътрудничество HELICA ...