УНСС ще си сътрудничи с Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките (ИИКАВ-БАН)

понеделник, 20 февруари 2023 11:32

Меморандум за сътрудничество в образованието и науката подписаха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и чл.-кор. проф. д.н. Екатерина Бъчварова, директор на Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките (ИИКАВ-БАН).

Проф. д-р Димитър Димитров и чл.-кор. проф. д.н. Екатерина Бъчварова, при подписване на меморандума

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров подчерта, че от учебната 2023-2024 година предстои катедра „МИО и бизнес“ да открият нова магистърска програма „Климат и международен бизнес с преподаване на английски език“ и допълни: „Партньорството между нашите две институции ще донесе синергия и за двете страни. Измененията на климата и новите законодателни инициативи оказват влияние върху осъществяването на международния бизнес и влияят пряко на икономиките на държавите“.

„В структурата на БАН, нашият институт е малък, но се развиваме добре. Имаме 20% финансиране на основата на постижения – научни публикации и проекти. В момента сме в период на преговори с Европейската комисия за нов проект по програма „Хоризонт Европа“ за управление на влажните зони, на който сме координатор. Вярвам, че подписването на този меморандум ще ни помогне да разширим интердисциплинарната си област и ще ни предостави нови възможности за научноизследователска дейност“, каза чл.-кор. проф. д.н. Екатерина Бъчварова.

В документа е записано, че УНСС и Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките (ИИКАВ-БАН) ще си сътрудничат за повишаване ефективността на практическото обучение и участие в преподаването в предстоящата за откриване магистратура „Климат и международен бизнес с преподаване на английски език“ към катедра „MИO и бизнес“. Предвижда се съвместно участие в университетски мрежи и споделяне на образователни и информационни ресурси.

Страните обединяват усилията си за съвместен принос към утвърждаването и развитието на научноизследователската и иновационната дейност на национално и международно ниво.

Двете институции ще си съдействат за участие в проекти по програма „Хоризонт Европа“ и други европейски и национални научни програми, както и за съвместна публикационна активност и организация на национални и международни научни форуми.

УНСС и ИИКАВ при БАН ще си партнират и в области от взаимен интерес като усъвършенстване на университетските системи за качество, при организация на събития с регионално, национално и международно значение и други дейности и инициативи насочени към просперитета на институциите и прилежащите им региони.

Сътрудничество от инфраструктурен, иновативен и технологичен характер също е част от обхвата на меморандума.

На подписването от страна на УНСС присъстваха и проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и доц. д-р Васил Петков, ръководител на катедра „МИО и бизнес“.

Проф. д-р Цветана Стоянова, проф. д-р Димитър Димитров, чл.-кор. проф. д.н. Екатерина Бъчварова, доц. д-р Васил Петков (от ляво надясно)

 

Галерия снимки от УНСС ще си сътрудничи с Института за изследвания на климата, атмосферата и водит ...