Представяне на възможностите за образователен обмен по програма „Фулбрайт“

понеделник, 20 февруари 2023 8:09

В Университета за национално и световно стопанство бяха представени стипендиите „Фулбрайт“ и възможностите за образователен обмен за академичната 2024-2025 г. Тази година Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ навършва 30 години от учредяването си в България.

Събитието откри ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, който също е стипендиант на програмата. Той приветства участниците и гостите, поздрави комисия „Фулбрайт“ по случай 30-годишния юбилей и подчерта: „Като ръководство на университета ние насърчаваме усилията на хората, които искат да извършат този образователен, академичен и научен обмен. Миналата година вицепремиерът Атанас Пеканов, който е стипендиант на „Фулбрайт“, представи своя личен опит с програмата и това как тя му е помогнала. Благодарение на неговия разказ двама студенти от нашия университет, които са слушали тази лекция кандидатстваха успешно за „Фулбрайт“ стипендия. Важно е да популяризираме възможностите, които такива програми предоставят, защото те могат да променят кариерата и живота ви“, каза проф. д-р Димитър Димитров.

Проф. д-р Димитър Димитров

Г-жа Мария Костова от Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ представи възможностите за кандидатстване за стипендии за учени, изследователи, докторанти и студенти. Тя отбеляза  важността на дългогодишното партньорство с УНСС и факта, че много преподаватели и студенти са били стипендианти на програмата, включително и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Г-жа Мария Костова

В представянето се включиха и преподаватели от УНСС, които са били стипендианти на „Фулбрайт“. Те споделиха своя опит и дадоха ценни съвети на студентите и колегите си, които се интересуват и имат желание да кандидатстват за стипендия по програмата.

„Моят съвет е да не пропускате тази възможност. Обръщам се, както към колегите от академичния състав, така и към студентите, каза проф. д-р Димитър Ненков, преподавател в катедра „Финанси“ и допълни: „Като стипендианти по програма „Фулбрайт“ вие ще разширите кръгозора си, ще имате възможност да направите сравнение между българската и американската образователна система и ще натрупате ценен опит.

Проф. д-р Димитър Ненков

„Използвам случая да поздравя Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ за 30-годишния юбилей и за начина, по който администрират тази програма“, каза доц. д-р Паскал Желев, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Международна икономика и политика" и изтъкна: „Фулбрайт“ безспорно е най-престижната програма за академичен образователен обмен в света. Като стипендиант на „Фулбрайт“ ще кажа, че програмата дава невероятни възможности и отваря много врати. Процеса по кандидатстване не е лек, конкуренцията е голяма и именно затова „Фулбрайт“ е толкова авторитетна, защото се избират най-добрите кандидати“.

Доц. д-р Паскал Желев 

Организацията на събитието беше осъществена от доц. д-р Янко Христозов, главен секретар по международно сътрудничество на УНСС.

Доц.д-р Янко Христозов

Галерия снимки от Представяне на възможностите за образователен обмен по програма „Фулбрайт“ ...