Делегатите от Европейската група за териториално сътрудничество посетиха столичното предприятие за третиране на отпадъци

петък, 17 февруари 2023 16:25

В рамките на научната конференция на тема „Териториалното трансгранично сътрудничество в Югоизточна Европа, институционалното осигуряване и ролята на финансовите стимули“, делегатите посетиха Столичното предприятие за третиране на отпадъци. Предприятието е изградено по най-модерна технология по оперативна програма „Околна среда 2007 –2013 г. “.

Те разгледаха площадка „Хан Богров“, където е изградена инсталация за биологично третиране на отпадъци, включваща компостиране на биоразградими хранителни и зелени отпадъци.

Зам.-ръководителят на Столичното предприятие за третиране на биологични отпадъци „Хан Богров" Виктор Атанасов запозна делегатите с целия процес по третиране на отпадъците.

След постъпването си на площадката, отпадъците минават през авансово отнасяне, при което се раздробяват, смесват се с вода и се отделят примесите и опаковките. Материалът по-късно се изпомпва към зоната за анаеробно отнасяне, където благодарение на микроорганизми се образува биогаз, който бива оползотворен посредством когенерация. Произведената електрическа енергия се подава към електропреносната мрежа, а получената топлоенергия се употребява за затопляне на софтуерните процеси и на административно-битовите пространства в инсталацията.

Общото количество на произведената електрическа енергия е 600 мегавата годишно при максимален капацитет на натоварване.

В линията за отнасяне на зелени  отпадъци на площадка „Хан Богров" постъпват зелени боклуци, генерирани от поддръжката на зелените площи на Столична община. Зелените отпадъци се преработват за производството на компост. След постъпване на площадката, зелените боклуци минават през развой на авансово отнасяне, изразяващ се в накъсване на материала до реализиране на подобаваща конструкция. След това започва развой на интензивно компостиране при следени условия в компостни тунели. Следващия стадий е зреене на компоста в компостни редови и за край се отделят другите фракции подготвен артикул. Компостът може да се употребява в селското стопанство и градинарството. При поставянето му в почвата той добавя жизненоважни хранителни вещества. Компостирането е един от най-подходящите и икономични методи за третиране на биоразградимите отпадъци. Чрез компостирането се предотвратява образуването на парникови газове в атмосферата.

Галерия снимки от Делегатите от Европейската група за териториално сътрудничество посетиха столичн ...