Георгиус Папандреу изрази задоволство от развитието на университета

събота, 18 февруари 2023 13:37

Ректорът се срещна с бившия министър-председател на Гърция Георгиус Папандреу в рамките на научна конференция на Европейската група за териториално сътрудничество HELICAS (Holistic Efficient Local Initiatives for Cooperation and Synergies). Проф. Димитър Димитров, вицепрезидент на HELICAS, обсъди с бившия гръцки премиер предизвикателствата пред сътрудничеството в ЕС в хода на динамично променящите се икономически условия.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров с Георгиус Папандреу

Георгиус Папандреу изрази задоволство от развитието на университета и отбеляза: „Много е важно, че вашият университет развива мрежа, насърчава сътрудничеството и партньорството. Изправени сме пред огромни проблеми и предизвикателства, не само в региона, но и в глобален мащаб и можем да се справим с тях само ако си сътрудничим. Климатичните промени, бежанският поток, икономическото неравенство, преходът към зелена икономика – смятам, че тези въпроси можем да разрешим само ако работим заедно в рамките на ЕС. Нашият регион има своите особености и е много важен за бизнес стабилността, трябва да разберем, че да бъдем част от ЕС не означава само да следваме правилата на ЕС, от нас зависи да направим необходимите промени, за да бъдем по-ефективни, по-продуктивни, по-демократични, по-прозрачни. Трябва да си сътрудничим, независимо от това, че всяка държава има своята история и проблеми и да вземем бъдещето си в свои ръце, затова ви поздравявам, че вашият университет върви в тази посока“.

Проф. Димитров отбеляза, че сътрудничеството в региона е едно от най-важните неща за постигане на единна политика за справяне със съвременните предизвикателства и проблеми, пред които сме изправени в ЕС и че само заедно можем да разрешим въпросите, свързани с бежанския поток, само обединени можем да обменяме идеи за по-сигурно бъдеще, затова нашият университет участва в много проекти, подкрепя и си партнира с други университети и институции.

Ректорът връчи на Георгиус Папандреу юбилейна монета „100 години УНСС“.

По традиция потомственият политик написа послание в Златната книга на УНСС:

„За мен е истинска чест да се срещна с ректора на Университета за национално и световно стопанство. Проф. Димитров, позволете ми да Ви поздравя за Вашата работа и динамично участие в нашето трансгранично сътрудничество. Да се работи с други университети, местното правителство, гражданското общество, търговските камари е от решаващо значение за осигуряване на зелен, изпреварващ и приобщаващ, просто преход към устойчиво бъдеще. Това е изключително важно за мира в нашия регион и на нашия континент, които имат трудна история.

Вашата решителност е безценна.

Благодаря за топлото гостоприемство.“

Ректорът се срещна и с представители и кметове на гръцки общини, които бяха основни лектори на организираната от HELICAS научна конференция на тема „Териториалното трансгранично сътрудничество в Югоизточна Европа, институционалното осигуряване и ролята на финансовите стимули“, която се проведе в аула „Максима“. Те се обединиха около идеята, че развитието на териториалното трансгранично сътрудничество в Югоизточна Европа е отговорът на много въпроси по пътя към зелена икономика, по-добро икономическо развитие и благополучие в рамките на ЕС.

Галерия снимки от Георгиус Папандреу изрази задоволство от развитието на университета ...