В УНСС се проведе университетско състезание по математика, посветено на 60-годишния юбилей на катедра „Математика“

събота, 18 февруари 2023 12:32

Университетско състезание по математика събра 40 студенти от всички специалности и курсове в ОКС „бакалавър“ и „магистър“ в УНСС. То е посветено на 60-годишнината от създаването на катедра „Математика“.

Доц. д-р Мая Микренска, ръководител катедра „Математика“, приветства участниците и пожела успех в представянето. Тя посочи, че катедрата е създадена през 1963 г. и това състезание е посветено на тази важна за катедрата годишнина. Доц. Микренска изрази своята признателност към ректорското и деканско ръководство за съдействието при организиране на състезанието и специално открои подкрепата на заместник-ректора по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова.

Доц. Мая Микренска

Доц. д-р Венелин Бошнаков, декан на факултет „Приложна информатика и статистика“, очаква това да е само първа стъпка на състезанията по математика в УНСС. Доц. Бошнаков определи като неуместен въпроса защо е необходима математиката в практиката. „Няма професионалист, от която и да е област, на който знанието по математика да не му е помогнало. Базовата грамотност и компетенция по математика му дават възможност да овладее всички останали дисциплини без сериозен проблем.“ Деканът на факултета поздрави участниците, че са смели, и че за тях притеснение към математиката няма.

Доц. Венелин Бошнаков

Четирите задачи, които ще решават състезателите за 4 часа са съобразени с изучавания по „Математика – I част“ материал.

Най-добре представилите се студенти ще бъдат включени в университетския олимпийски отбор за участие в Националната студентска олимпиада по математика през 2023 г. Всички участници ще получат сертификат за участие, а отличилите се - грамоти и специални награди.

Гл. ас. д-р Вилислав Бучакчиев, преподавател в катедра „Математика, инструктира състезателите

Резултатите можете да проверите в понеделник - 20 февруари - след 12.00 часа ТУК.


Галерия снимки от В УНСС се проведе университетско състезание по математика, посветено на 60-годиш ...