УНСС и Националната агенция за приходите подновиха споразумението си за сътрудничество

четвъртък, 16 февруари 2023 14:46

Ново рамково споразумение за сътрудничество между Университета за национално и световно стопанство и Националната агенция за приходите (НАП) подписаха ректорът проф. д-р Димитър Димитров и изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов.

Проф. д-р Димитър Димитров и Борис Михайлов при подписване на споразумението (от дясно наляво)

„Нашето партньорство има богата история и традиции в области, които са от взаимен интерес“, каза проф. д-р Димитър Димитров и допълни, че подновяването на споразумението за сътрудничество между НАП и УНСС е още едно доказателство за установените традиции в университета за активно взаимодействие с държавните институции и с бизнеса за предоставянето на практически ориентирано обучение и за развиването на практико-приложна научноизследователска дейност“.

Борис Михайлов, който е и възпитаник на УНСС, подчерта, че с подписването на споразумението отношенията между двете институции продължават в нова перспектива, която ще донесе ползи и за двете страни. Той посочи, че за студентите с икономически профил е много добре да придобият практически опит в НАП, защото там се виждат всички сфери на икономиката и това дава възможности за бъдещо развитие в много други области на социално-икономическия живот, включително и за развитие на собствен бизнес.

В документа е записано, че УНСС и НАП ще си сътрудничат чрез информиране на студентите от университета за провеждани стажове и публични събития, представящи НАП като подходящо място за работа и кариерно развитие.

Двете институции ще си партнират в обмена на информация и публикации за дейности и за провеждани по-важни събития от страна на НАП и УНСС и съдействие за участие на представители на Агенцията като лектори в учебния процес и майсторски класове пред студенти, както и участие в семинари, конференции, срещи и други прояви на университета.

Сътрудничеството обхваща и подготовка и провеждане при необходимост на специализирани курсове за повишаване на квалификацията  и преквалификацията на служителите на НАП, в това число, но не само, и чрез Института за следдипломна квалификация на УНСС.

Предвижда се и възможност за партньорство при подготовка на съвместни проекти и последващото им изпълнение, както и съдействие за провеждане на обучения в магистърски и докторантски програми в УНСС, които биха представлявали интерес за служители от Агенцията.

НАП ще съдейства за участие на преподаватели и други представители на УНСС в срещи, лекции, експертизи, консултации, статистически и други проучвания и събития, организирани от институцията.

Сътрудничество при съвместно иницииране на законодателни промени, свързани със създаване на по-благоприятни условия за взаимодействие между науката, образованието и държавната администрация също са част от споразумението.

Координатор по реализацията на рамковото споразумение за сътрудничество от страна на УНСС е доц. д-р Даниела Петрова, ръководител на катедра „Финансов контрол", а от страна на НАП са Росица Василева, началник отдел „Обучение“ и Александра Симеонова-Цоцовска, главен експерт в отдел „Оценяване и развитие“.

На подписването от страна на УНСС присъстваха и проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и доц. д-р Даниела Петрова.

Проф. д-р Цветана Стоянова, проф. д-р Димитър Димитров, Борис Михайлов, доц. д-р Даниела Петрова (от дясно наляво)

Галерия снимки от УНСС и Националната агенция за приходите подновиха споразумението си за сътрудни ...