Връчиха дипломите на студенти, завършили Дуалната магистърска програма на УНСС и Университета по международни науки в Рим (UNINT)

сряда, 15 февруари 2023 17:44

На официална церемония в зала „Тържествена“ студентите, завършили Дуалната магистърска програма „Mеждународен бизнес с преподаване на английски език“ между УНСС и Университета по международни науки в Рим (UNINT), получиха дипломите си.

Тържеството започна под звуците на националния, европейския и студентския химн.

Специални гости на събитието бяха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, доц. Хебе Нанони от посолството на Италия в България, която отговаря за контактите между двете държави в направленията „Образование" и „Наука" и проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректор по учебната дейност на УНСС.

Доц. д-р Светла Бонева, гл. секретар по научноизследователските проекти на УНСС и координатор на Дуалната магистърска програма от българска страна, доц. Хебе Нанони, проф. д-р Димитър Димитров и проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова

„За нас е удоволствие да връчим дипломите на студентите, завършили тази дуална магистърска програма. Виждате колко много хора сме тук да изразим нашата признателност и уважение към нашите студенти, които дори в ситуация на Ковид-19 и други обстоятелства, успешно завършиха тази програма“, каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров и допълни: „Бих искал да подчертая, че имаме изключително добри партньорски отношения с италианския университет, имаме подписани споразумения по програмата „Еразъм+“ и нашите колеги осъществяват успешен обмен. С италианската страна си партнираме и с LUISS University в Рим, с него сме част от мощен консорциум от девет водещи европейски бизнес университета, а това е европейски проект на ЕК за мрежа от университети, която считаме, че е бъдещето на европейските бизнес университети. Това сътрудничество е много важно за нас, особено за нашия образователен процес, защото в рамките на този проект се осъществяват дуални програми, споделят се ресурси и още много други ползи. Нашият университет има огромен потенциал да повиши качеството и интензитета на такъв вид сътрудничество, така че ще продължим да работим с италиански университети в тази посока“.

„Много съм радостна, че сътрудничеството между УНСС и UNINT е ползотворно. Доказателство за това е двойната диплома, която получават студентите, завършващи тази магистърска програма. Денят на дипломирането е кулминацията на обучението и е уникално преживяване, което и аз самата помня през годините като един от най-вълнуващите и красиви моменти от личния си живот“, каза доц. Хебе Нанони и подчерта: „За мен е чест да връча вашите дипломи. Като италианка, родена в страна, където културата и красотата са част от дома, съм сигурна, че вие като студенти ще успеете да трансформирате по най-добрия начин това, което сте получили от преподавателите си и от хората, които са допринесли за вашето формиране. Приемете моите най-добри благопожелания за вашето бъдещо развитие“.

Проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректор по учебната дейност на УНСС, изтъкна, че за нея е удоволствие да присъства на тази церемония и пожела студентите, които се дипломират да използват в бъдещите си бизнес начинания ценния опит, който са придобили от обучението по програмата.

Доц. д-р Светла Бонева, главен секретар по научноизследователските проекти на УНСС и координатор на програмата от българска страна отбеляза, че това е първата дуална магистърска програма на УНСС, която е създадена през 2017 г. Катедра МИО и бизнес" е водеща по програмата. Университетът е положил много усилия да я развие и тя изрази удовлетворението си, че програмата е успешна.

„Обучението в чужбина традиционно се свързва с много разходи, но по тази програма е възможно студентът, тоест неговите родители да не платят нищо. Може да се кандидатства за получаване на стипендии по програма „Еразъм+“, както и за помощ от община Лацио в Рим. И всъщност разходите за живот на студентите на УНСС, когато учат в Рим, напълно се  покриват. Другото много важно предимство на тази програма, е че освен бизнес знанията, дава и възможност за среща с друга култура, опознаване на един световен град, изключително интересен, обогатяване на личния опит в чужда среда. Тази програма е полезна, както за българските студенти, така и за италианските, защото в България има много бизнеси, които са управлявани от италианци и са свързани с Италия“, посочи доц. д-р Васил Петков, ръководител на катедра „МИО и бизнес“.

Доц. д-р Елена Симеонова, зам.-декан по учебната работа на факултет „Международна икономика и политика“ също поздрави магистрите и техните родители: „Благодарим ви за студентите, за младите и вдъхновени момчета и момичета, които сте отгледали и възпитали. Пожелавам ви те да ви донесат изключително удовлетворение с тяхната бъдеща професионална реализация, с която надявам се и ние като университет ще се гордеем“, пожела доц. Симеонова.

„Бих искал да благодаря на всички, особено на доц. Светла Бонева за нейната безусловна подкрепа, благодаря на УНСС за това, че ни е осигурил тази възможност да пътуваме в чужбина, да учим в UNINT в Рим, което беше страхотно преживяване и опит за студентите, а надявам се и за всички“, обърна се към присъстващите дипломантът Панайот Атанасов и подчерта: „Ние бяхме щастливи да участваме в програмата в малко странни години на пандемия, което ни изправи пред някои трудни ситуации и времена, в които нищо не беше ясно, но УНСС и UNINT направиха всичко лесно за нас, а обучението в Италия няма да забравя никога, то ще ми помогне в бъдеще за всичко, което искам да постигна“.

Ректорът връчи дипломите на магистрите Светослава Пешкова, Цветомира Бранчева, Панайот Атанасов, Катрин Китанова и Ивайло Янев.


Дуалната магистърска програма „Mеждународен бизнес с преподаване на английски език“ между УНСС и Университета по международни науки в Рим (UNINT) e предназначена за дипломирани бакалаври от различни професионални направления и има за цел да развие знания, умения и компетенции в областта на международния бизнес. Обучението е практически ориентирано. Дуалната магистърска програма е с продължителност 4 семестъра. Обучението през първите два семестъра се провежда в УНСС, а през третия и четвъртия – в UNINT, гр. Рим. В края на обучението си магистрите получават две дипломи за завършена магистърска степен с преподаване на английски език – издадени съответно от UNINT и от УНСС. Съгласно споразумението, подписано между двата университета, размерът на таксите за българските студенти е еднакъв за всички семестри и се заплаща в УНСС. Българските студенти в дуалната магистърска програма имат право на стипендия по програмата „Еразъм +“ за семестрите, през които ще се обучават в UNINT – Рим.


Галерия снимки от Връчиха дипломите на студенти, завършили Дуалната магистърска програма на УНСС и ...