Темата „Бежанският въпрос и дипломацията“ се дискутира в УНСС

понеделник, 13 февруари 2023 15:16

Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) при УНСС организира публична дискусия на тема „Бежанският въпрос и дипломацията“. Гост-лектор беше Николай Геров, който сподели десетгодишния си опит като служител в норвежките миграционни власти, където се е занимавал с процедурата по признаване на чуждестранни дипломи за висше образование в Норвегия и оказване на помощ на жертви на трафик на хора.

Николай Геров

Лекторът разгледа бежанския въпрос в исторически план, но даде и много примери от съвременността като наблегна на бежанците от Украйна и как те се приемат в различните страни. Обясни основните понятия и принципи в бежанското право и посъветва студентите, които в момента учат в  „Международни отношения" и „Европеистика", и в професионално направление „Политически науки" в УНСС да обогатят своето образование и с магистратура по право, тъй като „дипломацията и правото са свързани“, каза той. Подробно разясни защо дипломатите трябва да познават бежанския въпрос като отбеляза, че този въпрос „винаги е бил и ще бъде част от голямата политика“. Запозна присъстващите с основните международни документи, които регламентират бежанския въпрос, както и с европейските институции, които се занимават с него.

Студенти, присъстващи на дискусията

Изключително ценна информация за студентите беше представянето на всички институции в Европа и в България, които работят с бежанци и каква е процедурата за кандидатстване в тях. Направи сравнение между начините на кандидатстване за работа в Еврейската комисия и как протичат изпитите в европейските институции, които се занимават с бежанците.

Лекторът разясни на студентите основните понятия и принципи в бежанското право и българските термини, които са възприети в тази област. Студентите, участващи в срещата, зададоха конкретни въпроси във връзка с бъдещи възможности за работа.

Диан Генов, председател на САИМО

Диан Генов определи лекцията и дискусията като изключително полезни. Той  благодари на лектора за това, че наистина е допринесъл за получаването на подробна информация за възможностите за бъдеща професионална реализация на студентите от специалностите „Международни отношения" и „Еврипеистика" и професионално направление „Политически науки" в УНСС. 

Галерия снимки от Темата „Бежанският въпрос и дипломацията“ се дискутира в УНСС ...