УНСС и Тракийският университет с 5 съвместни учебни програми

петък, 03 февруари 2023 9:58

Споразумения за съвместно обучение на студенти по 5 търсени от бизнеса и кандидат-студентите съвместни учебни програми подписаха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и ректорът на Тракийския университет – Стара Загора проф. д-р Добри Ярков. Това са първите два университета в България, които подписват такова споразумение и министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов присъства лично на това „историческо събитие“, както го определи проф. Димитров. 

Проф. д-р Сашо Пенов, проф. д-р Добри Ярков и проф. д-р Димитър Димитров (от ляво надясно)

Новооткритите съвместни програми са четири бакалавърски програми – „Киберсигурност и електронно управление“, „Компютърна обработка и анализ на данни (Data Science)“, „Педагогика на обучението по икономика и информатика“ и „Бизнес управление с отраслова специализация“. Открива се и една магистърска по специалност „Администрация и управление на регионите“. 

Официалната церемония се състоя в зала „Тържествена“ на УНСС.

„Има много история в този ден – 2 февруари 2023 г., в който освен споразумението между УНСС и Тракийския университет, се случиха още няколко изключително важни събития. Подписан е президентският указ, с който проф. Сашо Пенов продължава да е служебен министър на образованието, подписахме и договор за ремонта на Библиотеката на УНСС, за който чрез МОН Министерският съвет ни отпусна средства в размер на 1 940 000 лева. На тази дата по нов стил преди 170 години е роден и основателят и първи ректор на УНСС – проф. Стефан Бобчев.

„Без да сме планирали всичките тези важни събития, те днес се случиха, като най-важното е това споразумение между нашите университети, с което се поставя началото на едно качествено ново обучение за нашите студенти и за студентите на Тракийския университет“, каза проф. д-р Димитър Димитров.

Проф. д-р Димитър Димитров

Възможността за подобен вид сътрудничество между българските университети беше въведена с промени в Закона за висшето образование през юли 2022 г. „Радвам се, че двата университета са намерили воля и сили да приложат тези промени на практика. Смятам, че този проект ще бъде успешен и затова разчитам, че техният добър опит ще бъде привлекателен и за останалите университети“, посочи служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов. Той изрази надежда, че и други висши училища също ще видят предимствата на тези споразумения и на кооперирането.  

Министър Пенов обърна внимание, че в рамките на Европейския съюз се развиват европейски университетски мрежи и би трябвало приоритетно и на национално ниво да се изградят мрежи между университетите в България. По този начин ще може и българските университети да се кооперират успешно с други университети в ЕС. Това е бъдещето и стратегията, която се развива в европейското образователно пространство.

Проф. д-р Сашо Пенов

„Аз имам история в УНСС, защото съм негов възпитаник. Завършил съм Финансов мениджмънт, а също така най-голямата ми дъщеря е завършила Юридическия факултет на университета и после защити докторантура. За мен е чест да съм тук и да подпишем официално тези споразумения“, каза ректорът на Тракийския университет проф. д-р Добри Ярков и допълни: „Моето вътрешно убеждение е, че ние не трябва да бъдем в конкуренция, а в партньорство и сътрудничество. Както сме в много добри партньорски отношения с университети от Европа, от Япония, САЩ и Канада, така трябва да си партнираме с университетите в България. Днешното споразумение е продължение на нашия общ проект по модернизация, с който стартирахме приема на магистри по наши общи специалности. С този документ се поставя началото на успешно партньорство между университети в България и аз гарантирам, че това, което зависи от мен ще бъде 100 процента изпълнено“.

Проф. д-р Добри Ярков

„За мен е изключително удоволствие да виждам ректори, които не чакат само от държавата, това го правят силните университети, правят го качествените университети, правят го ректори, които не гледат толкова егото си, колкото развитието, модернизирането и успешния път на системата. Това са хора, които си обичат висшите училища“, каза доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите на УНСС и председател на синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ и подчерта: „Специалностите, които се обединяват са в групата на приоритетните, за тях държавата отделя допълнителни средства, независимо от това дали има кандидат-студенти или няма, същото важи и за защитените специалности. И ето, един добър резултат, когато два големи университета с високи качествени показатели намират път не само да вземат от държавата средства, но и да ги развият. Затова искам да поздравя проф. Димитров и проф. Ярков, да благодаря и на проф. Пенов, че винаги е до нас. Пожелавам успех на проекта, който наистина трябва да стимулира и други ректори да работят по този начин“.

Накрая доц. д-р инж. Лиляна Вълчева отправи препоръка към министър Пенов, като подчерта, че е добре да се сложат допълнителни критерии в системата на  НАОА и да се даде възможност на работещите, смелите и големи висши училища да вземат по-високи оценки. Тя пожела на проф. д-р Димитър Димитров и на неговия екип през 2023 г. УНСС да влезе в групата на изследователските университети, защото България не може да стои в икономическата област без такъв център, а УНСС работи активно в тази насока.

Доц. д-р инж. Лиляна Вълчева

УНСС е координиращо висше училище на новооткритата съвместна магистърска програма по специалност „Администрация и управление на регионите“ и на съвместната бакалавърска програма по специалност „Бизнес управление с отраслова специализация“.

Тракийският университет - Стара Загора е координиращо висше училище на откритите съвместни бакалавърски специалности по „Киберсигурност и електронно управление“, „Компютърна обработка и анализ на данни (Data Science)“ и „Педагогика на обучението по икономика и информатика“.

Програмите предстои да стартират през учебната 2023/2024 година. Обучението ще се извършва съгласно условията, графиците и разпоредбите на координиращото висше училище и ще се провежда на територията и на двете висши училища.

На подписването присъстваха и проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректор по учебната дейност, доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при УНСС, Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС), преподаватели в новите специалности и студенти.

Галерия снимки от УНСС и Тракийският университет с 5 съвместни учебни програми ...