Общото събрание на УНСС даде висока оценка за дейността на ректора

понеделник, 19 декември 2022 19:40

Общото събрание на Университета за национално и световно стопанство единодушно прие годишния доклад на ректора за състоянието и резултатите от дейността на УНСС за периода декември 2021 – декември 2022 г. и даде висока оценка на неговата работа.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства делегатите на Общото събрание, като отбеляза, че цели три години не е имало такова присъствено Общо събрание. Той припомни, че на 18 декември 2019 г. се е провел избор за ректор на УНСС и до деня на това Общо събрание се навършват точно 3 години и един ден от неговия ректорски мандат. Догодина предстои Отчетно-изборно събрание и проф. Димитър Димитров съобщи намерението си да се кандидатира за втори мандат.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров

В своето слово проф. д-р Димитър Димитров направи няколко важни акцента, които да покажат промяната, като започна символно с успешно завършилия строеж на най-новия корпус на УНСС, заради очакването, че това е можело да доведе университета до фалит. Като втори важен акцент проф. Димитров показа увеличаването на доходите не само на преподавателите, но и на служителите. В разглеждания период от 10 години, единствените съществени увеличения са реализирани в неговия мандатен период - 35-40% увеличение до края на 2022 г. За мандата общо 4 пъти са вдигани заплатите на преподаватели и служители. Повишено е и допълнителното материално стимулиране. Проф. Димитров говори за учебната дейност и припомни усилените мерки, предприети след намаляването на държавната поръчка с 40% през 2020 г. за запазването на студентите на нивата от 2018-2019 г., както и за успешно реализираните проекти, които всъщност са външното финансиране на УНСС. Той не пропусна и темата „Студентски политики“ и доброто взаимодействие със Студентския съвет, подобрените материално битови условия и усилената работа за издигане авторитета на УНСС.

За финал на словото си ректорът проф. Димитров очерта два приоритета, които УНСС трябва да развива. Единият е изследователската и публикационната дейност, а другият е интернационализацията - в изследванията, в обучението и в привличането на чуждестранни студенти и преподаватели.

Единодушно Общото събрание прие и отчета на Контролния съвет, представен от неговия председател проф. д-р Даниела Фесчиян.

Председателят на Контролния съвет проф. д-р Даниела Фесчиян

Проф. Фесчиян посочи, че през отчетния период Контролният съвет е работил за изпълнение на своите функции като гарант на законосъобразност на актовете на ръководни органи на университета и действията на неговия академичен състав, студенти и докторанти: „В работата си Контролният съвет винаги се е водил от своя опит и добрите практики в контролната дейност и от основните принципи, които отстоява – законност, обективност, справедливост и публичност“, отбеляза проф. Фесчиян и раздели извършената от Контролния съвет работа за отчетния период и резултатите от нея в две  направления.

Първото направление на работа е свързано с изпълнение на задълженията за контрол по законосъобразност, в което бяха отчетени над 40 проверки. По второто направление, включващо организация на контролната дейност, Контролният съвет отчита разработени и предоставени за ползване допълнителни методически материали във връзка със заседанията на колективните органи и за провеждане на избори. Систематизирани са  новите положения  в организирането и провеждането на избори, касаещо контролната дейност. През отчетния период Контролният съвет е насочил усилия към превенцията. Благодаря за доверието и позитивизма“, завърши председателят на Контролния съвет.

Висшият форум на УНСС единодушно прие и подготвените промени в правилата за избор на органи в „Конституцията“ на УНСС. Докладва ги доц. д-р Вълчин Даскалов, главен секретар по вътрешните актове на УНСС. Той обясни, че по препоръка на Министъра на образованието и науката е трябвало да се прегледат вътрешните правилници за избор, така че да може да се гласува само за един кандидат.

 Проф. д-р Лалко Дулевски, председател на Общото събрание на УНСС

В своето слово председателят на Общото събрание проф. д-р Лалко Дулевски подчерта: „Пандемията доведе до много предизвикателства, но и ни научи да работим онлайн, да използваме нови методи и да сме новатори и като университет, и като отделни личности. В света в човешкия живот няма нищо по-велико и по-свято от междуличностните човешки отношения“. Проф. Дулевски призова към делови тон, разясни важността на обсъжданите промени в Правилника за дейността и в правилата за изборите на органи на УНСС.

В деловия президиум на сцената в аула „Максима“ бяха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, председателят на Общото събрание проф. д-р Лалко Дулевски, председателят на Контролния съвет проф. д-р Даниела Фесчиян, председателят на Съвета на настоятелите доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, както и заместник-председателите на Общото събрание проф. д.н. Пенчо Пенчев и проф. д-р Емил Асенов.

Деловият президиум (от ляво надясно): проф. д.н. Пенчо Пенчев, проф. д-р Емил Асенов, проф. д-р Лалко Дулевски, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Даниела Фесчиян, доц. д-р инж. Лиляна Вълчева
   Годишният доклад на ректора и отчетът на Контролния съвет бяха приети с единодушно одобрение.
Трима от заместник-ректорите на УНСС (от ляво надясно): доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректор по учебната дейност
  По традиция форумът започна с трите химна – националният, европейският  и студентският.
Мандатната комисия, председателствана от проф. д-р Снежана Башева, отчете легитимността на кворума.

Галерия снимки от Общото събрание на УНСС даде висока оценка за дейността на ректора ...