УНСС и „Банка ДСК“ подписаха меморандум за сътрудничество

понеделник, 19 декември 2022 10:46

Меморандум за сътрудничество между УНСС и Банка ДСК подписаха ректорът проф. д-р Димитър Димитров и Диана Митева, изпълнителен директор на Банка ДСК. Важен акцент от споразумението е създаването на Академия ДСК.

Проф. д-р Димитър Димитров и Диана Митева при подписване на меморандума

Проф. д-р Димитър Димитров  подчерта, че УНСС предлага 43 бакалавърски и 88 магистърски програми, които обхващат целия спектър на социално-икономическия живот. Ректорът изтъкна, че в съответствие с изискванията на бизнеса, догодина УНСС ще разкрие четири нови специалности: „Педагогика на обучението по икономика и информатика“, „Киберсигурност и електронно управление“, „Компютърна обработка и анализ на данни (Data Science)“ и „Приложна лингвистика“. „Симбиозата между бизнеса и университета е изключително полезна и за двете страни. Убеден съм, че нашите студенти са мотивирани и с голям интерес ще посещават Академия ДСК, това ще надгради обучението им и ще ги подготви за реалната бизнес среда“, коментира проф. д-р Димитър Димитров.

„Освен изпълнителен директор на Банка ДСК, аз съм и председател на Асоциацията на банките и мога да ви кажа, че с отворени очи гледаме към вас. Много ще се радваме, ако решите да останете в България, а вие очевидно сте избрали след като учите в най-добрия университет в България. Надяваме се да започнете работа в банковата система“, обърна се към студентите в залата Диана Митева и допълни: „защото банковата система, както всичко друго се променя много, изискванията към хората, които работят в банките, не са непременно да са само икономисти или да са по-тясно специализирани завършили „Банково дело“, има необходимост от много хора, които работят с данни в различни IT специалности, киберсигурност. Дигитализацията и основно привличането на таланти, т.е. най-добрите млади хора, най-добрите служители, е една много сериозна битка и това ще продължава да бъде важно и занапред. Затова моят апел към вас е кандидатствайте и четете за всичко, което прави банката, защото имаме постоянно и стажантски програми“, каза Диана Митева.

Меморандумът обхваща двустранно сътрудничество при подготовка на съвместни проекти и последващото им изпълнение, обмен на информация за дейности и за по-важни събития от страна на Банка ДСК и УНСС, както и съдействие за участие на представители на компанията в презентации пред студенти, в лекции, семинари, конференции, срещи или други прояви, организирани от университета. Предвижда се партньорство и съдействие за провеждане на бакалавърски, магистърски и докторски програми в УНСС за служители на Банка ДСК.

В документа е записано още, че УНСС и Банка ДСК ще си сътрудничат чрез информиране на студентите от университета за провеждани стажове и публични инициативи на банката.

Банка ДСК ще съдейства за участие на преподаватели и други представители на УНСС в срещи, лекции, експертизи, консултации, статистически и други проучвания и събития, организирани от банката.

Координатор по меморандума от страна на УНСС е проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, а от страна на Банка ДСК е Върбан Радков, директор на дирекция „Партньорства, централизирани продажби и алтернативни канали за дистрибуция“.

Върбан Радков, проф. д-р Цветана Стоянова, проф. д-р Димитър Димитров, Диана МитеваДимитър Иванов и студенти, присъствали на подписването (от дясно наляво)

Галерия снимки от УНСС и „Банка ДСК“ подписаха меморандум за сътрудничество ...