УНСС и Национална компания железопътна инфраструктура подновиха договора си за сътрудничество

петък, 16 декември 2022 14:10

Нов договор за сътрудничество между Университета за национално и световно стопанство и Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура" (НКЖИ) подписаха ректорът проф. д-р Димитър Димитров и инж. Мария Генова, и.д. заместник генерален директор „Стратегия и инвестиции“.

„Нашето партньорство има история и традиции“, каза проф. д-р Димитър Димитров и подчерта, че с подписването на този договор за сътрудничество надграждаме вече постигнатите безспорни резултати в обучението на кадри за системата на железопътния транспорт. В тази връзка за нас е чест студентите ни да имат досег с практиката именно в Националната компания железопътна инфраструктура, както и представители на НКЖИ да бъдат гост-лектори в нашите аудитории. Целта на такива партньорства е да отговорим на очакванията на бизнеса да получава необходимите кадри, добре подготвени млади хора с подходящо образование и специализация, насочени към нуждите на нашата икономика“, отбеляза ректорът.

„УНСС остава един от най-големите партньори на НКЖИ сред висшите учебни заведения, с които компанията има договорни отношения“, заяви инж. Генова и подчерта, че подготовката на бъдещи кадри в този университет е една от най-добрите в страната.

Проф. д-р Христина Николова, ръководител на катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“, изрази благодарността на академичния състав на катедрата към ръководството и служителите на Национална компания железопътна инфраструктура за плодотворното дългогодишно сътрудничество и за активното съдействие в обучението на студенти в бакалавърската и магистърските програми към катедрата. Тя подчерта, че сътрудничеството на УНСС с компанията датира още от 60-те години на миналия век и е доказало своята устойчивост и резултатност в обучението на кадри за системата на железопътния транспорт. В своето изказване проф. Николова постави акцент и върху готовността на специалистите от практиката да предлагат своите знания, опит и експертиза за реализацията на едно качествено, съвременно и бизнес-ориентирано обучение на студентите в УНСС. Тя допълни, че подновяването на договора за сътрудничество между компанията и УНСС е още едно доказателство за установените традиции в университета и катедрата за активно партньорство с бизнеса в предоставянето на практически ориентирано обучение и в развиването на практико-приложна научноизследователска дейност.

Двете страни ще си партнират в областта на подготовката и обучението на кадри, повишаване на квалификацията на специалисти с висше образование в областта на железопътния транспорт, транспортната техника, технологии, необходими за отраслите на националната икономика.

Гл. ас. д-р Илия Гътовски, гл. ас. д-р Георги Димитров, доц. д-р Владимир Зиновиев, проф. д-р Виолета Мутафчиева от катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“, проф. д-р Христина Николова, ръководител на катедрата, Милена Илкова, ръководител сектор РСПРОПД отдел „Управление на човешките ресурси“ в НКЖИ

В обхвата на договора влизат и организиране и осъществяване на научноизследователски и приложни изследвания, експертно-консултантска и информационна дейност в посочените области на сътрудничество при реализирането на взаимноизгодни проекти.

На подписването присъстваха ресорният зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова, както и зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова.

Проф. д-р Цветана Стоянова и проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова (от ляво надясно)

Координатор по договора от страна на УНСС е доц. д-р Борислав Арнаудов, научен секретар на катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“, а от страна на НКЖИ е Гергана Алексова-Великова, заместник генерален директор „Администрация и международна дейност“.

Галерия снимки от УНСС и Национална компания железопътна инфраструктура подновиха договора си за с ...