Студенти споделят иновативни идеи на менторско кафе, стартира конкурс за най-добър стартъп

петък, 16 декември 2022 14:15

Студенти от УНСС имат възможност да споделят своите идеи за стартъп проекти с д-р инж. Дочка Василева-Кръстева, и.д. директор на управление „Проектна информация и финансиране“ на Фонд мениджър на финансови инструменти в България (ФМФИБ), така наречения Фонд на фондовете.
Събитието е част от инициативите на Стартъп хъба на УНСС, в които водещи експерти, предприемачи, представители на инвестиционни фондове, преподаватели от стартъп екосистемата консултират младите хора как да развият своите идеи и да стартират успешен бизнес.
В рамките на календара на университетския Стартъп хъб, УНСС в партньорство с Фонда на Фондовете и Иновейшън Кепитъл организира и конкурс „Най-добър студентски стартъп на УНСС за 2022“.

Студентка споделя своята идея за стартъп проект по време на менторското кафе  с Атанас Димитров, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата (МЦРК) и д-р инж. Дочка Василева – Кръстева, и.д. директор на управление „Проектна информация и финансиране“ във Фонда на фондовете (от ляво надясно)

„В България към днешна дата има най-много активни фондове за финансиране на стартъп компании от цяла Югоизточна Европа - 10, следват ни Гърция и Румъния с по 6. Страната ни е и втора след Хърватия по обща оценка на млади компании. През последните 18 месеца са събрани повече средства от всякога - през 2022 г. инвестициите в български стартъпи са над 251 млн. долара“, каза проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС и подчерта: „Това, заедно с факта, че дейността на Стартъп хъба се разраства, ни подтикна да направим състезание за иновативни идеи на наши студенти. Благодарение на меморандумите с Иновейшън Кепитъл и Фонд на фондовете имаме възможност да използваме като консултанти специалисти от Фонда, а Иновейшън Кепитъл имат готовност да осигурят финансиране на най-иновативните идеи“.

„Студентите на УНСС могат да разчитат на подкрепа в лицето на екипа на Стартъп хъба. Предоставяме достъп до много ресурси и водещи експерти, които да им помогнат да придобият ценен опит, да развият своите умения и превърнат успешно бизнес идеята си в реалност. Участието им в конкурса „Най-добър студентски стартъп на УНСС за 2022“ може да бъде невероятно вълнуващо и възнаграждаващо изживяване. Това ще им позволи да направят стъпки към собствената си предприемаческа цел и да създадат нещо, което може да повлияе положително на тях и на стартъп екосистемата у нас“, акцентира Атанас Димитров, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата (МЦРК).

„Студентите в УНСС имат иновативни идеи с голям потенциал за собствен бизнес и ние във Фонда на фондовете се радваме, че можем да помогнем да ги развият", заяви д-р инж. Дочка Василева.

Следващото менторско кафе с Фонда на Фондовете е на 17 януари (вторник) 2023 г. от 10.00 до 12.00 ч. в МЦРК на УНСС (каб. 1008) с ментор д-р Дочка Василева, и.д. директор „Проектна информация и финансиране".


За конкурса „Най-добър студентски стартъп на УНСС за 2022“ 

Страхотна възможност за студенти, желаещи да се развиват като предприемачи, се организира от Университета за национално и световно стопанство в партньорство с Фонда на Фондовете и Иновейшън Кепитъл (фонд с възможност за инвестиране на 21 млн. евро).

В УНСС винаги теоретичните познания са вървели ръка за ръка с възможностите за тяхното реално прилагане. Каква по-добра възможност за студентите на университета от това да получат подкрепа - менторска, административна и финансова за създаване на собствен иновативен бизнес. Именно това е възможността, която всички над 15 000 студенти на университета, ще получат благодарение на събитието, което ще се проведе под патронажа на ректора на университета проф. д-р Димитър Димитров.

Целта на събитието е студенти, които желаят да развиват собствен бизнес, да получат реална възможност да го направят още докато са в университета. Този тип събития подкрепят развитието на предприемаческата екосистема в страната и имат ключова роля за повишаването на конкурентоспособността на страната в бъдеще.

Всеки студент на УНСС може да подготви презентация (образец е предоставен от Иновейшън Кепитъл и е наличен в сайта на събитието) и да кандидатства за финансиране на своята иновативна бизнес идея.


Важни дати и програма:

Краен срок за кандидатстване - 20.01.2023 г.

Избор на финалисти - до 31.01.2023 г.

Менторска среща с финалистите - до 10.02.2023 г.

Pitching day - до 28.02. 2023 г. 

Може да се кандидатства, както с работещ бизнес, който има нужда от подкрепа, за да се разшири, така и с бизнес идея на ниво концепция или начален етап/прототип.

Кандидатствайте ТУК

Събитието е съвместна инициатива на STARTUP HUB-A към МЦРК към УНСС и катедра „Икономикс" на университета.

Можете да задавате Вашите въпроси на: [email protected]  & [email protected]

Още за конкурса може да разберете от видеото с ас. д-р Антоан Шотаров, преподавател в катедра „Икономикс".


Галерия снимки от Студенти споделят иновативни идеи на менторско кафе, стартира конкурс за най-доб ...