Кръгла маса на тема „Делото на проф. д.ик.н. Михаил Динев и бъдещето на контрола“

петък, 16 декември 2022 14:32

Точно на рождения ден на проф. д.ик.н. Михаил Динев, 15 декември, в УНСС се проведе кръгла маса „Делото на проф. д.ик.н. Михаил Динев и бъдещето на контрола“, на която присъстваха всички ръководители на контролните институции в държавата, представители на Министерство на финансите, НАП, НОИ, ИДЕС, АДФИ, КФН, КПНРО, ректори на университети и висши училища, професори, преподаватели, студенти и приятели на професора. 

Доц. д-р Даниела Петрова, ръководител катедра „Финансов контрол“, откри събитието като припомни, че проф. Динев е създател на катедра „Финансов контрол“ в УНСС и има големи заслуги за развитието на финансовия контрол в страната. „Дори физически проф. Динев да не е сред нас, споменът за обогатяващото духовно общуване с човека, професионалиста и голямата личност, при това с осезаемо научно и обществено присъствие, остава“, каза доц. Петрова.

Доц. д-р Даниела Петрова, проф. Огнян Симеонов, председател на КПНРО, Борис Михайлов, изпълнителен директор НАП, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, Цветан Цветков, председател на Сметната палата, Бойко Атанасов, председател на КФН, Бойко Костов, председател на ИДЕС (от ляво надясно)
На събитето присъстваха проф. д-р Румен Брусарски, декан на Финансово-счеводния факултет, доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Даниела Фесчиян, зам.-ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“, проф. д-р Снежана Башева, ръководител катедра „Счетоводство и анализ“ (от дясно наляво)

Доц. Петрова приветства ръководителите на основните контролни институции в страната, дошли на кръглата маса, и представителите на научната общност. В своето изказване тя акцентира на това, че самият проф. Динев е съчетавал в едно науката и практиката, чието деление е твърде условно, защото науката и практиката са „двете страни на един и същи медал“ и симбиозата между двете е изключително важна. „Обособяването на контрола като самостоятелна научна област да беше единственият принос на проф. Динев, това би било напълно достатъчно, за да осмисли един човешки живот“, завърши своето изказване ръководителят на катедрата. 

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров изтъкна в обръщението си, че проф. Динев до последния си ден е бил много активен и винаги е помагал за развитието на катедрата и на УНСС, за развитието на финансовия контрол и на държавното управление.

За това, че проф. Динев още през 80-90 години на миналия век е изпреварил своето време с идеите си за финансов контрол, за необходимата симбиоза между теория и практика, говори Огнян Симеонов, председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори. Той представи инициативата за създаване на Център за изследвания, който да носи името на проф. Динев, където да се срещнат в своите интерпретации учени и практици. Идеята за създаване на такъв център беше подкрепена от всички присъстващи.

Доц. д-р Григорий Вазов, изпълнителен директор на VUZF Lab, ректор Емеритус на Висшето училище за застраховане и финанси (ВУЗФ), припомни големите заслуги на проф. Динев като първи ректор на ВУЗФ, неговата основополагаща роля за създаването и развитието на Висшето училище. „Той даде невероятния си мощен авторитет на училището,  за което аз лично винаги ще съм му благодарен“, каза доц. Вазов.

Доц. д-р Григорий Вазов, ректор Емеритус на ВУЗФ, Диана Митева, изпълнителен директор на банка ДСК, Стефан Белчев, директор на АДФИ (от ляво надясно)

Проф. д.ик.н. Михаил Динев е бил седем години председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) от 2004 г. до 2011 г. и в този период са се случили много важни неща, за които той е имал значителен принос, припомни Бойко Костов, сегашният председател на ИДЕС. „Превръщането на професията счетоводител във важен фактор в публичната регулация, както и цялостната промяна на тогавашното законодателство – създаването на първия модерен устав на ИДЕС, са едни от нещата, за които проф. Динев е спомогнал.“

„През 80-те години на миналия век проф. д.ик.н. Михаил Динев направи една тиха революция“, каза Цветан Цветков, председател на Сметната палата. „Проф. Динев разработи концепция, съгласно която контролът на държавата над стопанските субекти трябваше да се ограничи на „входа“ (да се определят целите) и на „изхода“ (какви са резултатите). Това беше една революционна концепция в условията на тоталитарен контрол. По този начин се даде голяма свобода на стопанските ръководители в процеса на ръководене на предприятието. При промяна на обществено икономическата ситуация с приемането на Указ 56 проф. Динев като началник на управление „Държавен финансов контрол“ в Министерство на финансите и зам.- министър на финансите (1986-1990 г.) извърши една много важна реформа - трансформира държавен финансов контрол във финансов данъчен контрол. Така държавата можеше да осъществява контрол върху възникналите по силата на Указ 56 частни субекти. Тогава започна една постепенна трансформация на контролната система в България, в чиято основа стои труда и работата на проф. Динев“, каза Цветан Цветков.

Участие в кръглата маса взе и Весела Караиванова, подуправител на Националния осигурителен институт (НОИ). Като бивша студентка на проф. д.ик.н. Михаил Динев и като възпитаник на Икономическия институт, тя сподели, че неговите лекции винаги са определяли насоките, които да се следват.

Втората част на кръглата маса премина в дискусия за бъдещето на контрола в държавата. Обсъди се въпросът, дали е необходима национална контролна система, има ли ефективна координация и комуникация между всички страни, осъществяващи надзор и контрол.

„Различните контролни субекти имат свои специфики, но и много общи черти в областта на методологията. Например, всички прилагат рисково базиран подход и би трябвало да координират дейността си“, е мнението на доц. д-р Даниела Петрова.

Внукът на проф. Михаил Динев и двете му дъщери: проф. д-р Мирослава Динева-Пейчева от катедра „Човешки ресурси и социална защита“ и гл. ас. д-р Валерия Динева от катедра „Финансов контрол“   

„Необходима е по-добра комуникация между университетите и контролните институции“ е мнението на Огнян Тодоров, директор на дирекция „Методология на контрола и вътрешен одит” в Министерство на финансите, с което се съгласиха всички участници в кръглата маса. 

Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор, акцентира на влиянието на икономическата реалност върху контролната среда. „Новата икономическа реалност се предопределя от макроикономическите фактори. И в тази връзка ние, осъществявайки надзор и контрол, трябва да бъдем много гъвкави, за да защитаваме обществения интерес. Непрекъснато трябва да изследваме новите фактори, за да адаптираме контролните действия“ е мнението на г-н Атанасов.

Председателят на КФН Бойко Атанасов, председателят на Сметната палата Цветан Цветков, ректорът проф. д-р Димитър Димитров, деканът на Финансово-счетоводния факултет проф.д-р Румен Брусарски и председателят на ИДЕС Бойко Костов

Кръглата маса „Делото на проф. д.ик.н. Михаил Динев и бъдещето на контрола“ завърши с тържествено връчване на плакети. Деканът на Финансово счетоводния факултет проф. Брусарски връчи почетни плакети на председателя на Сметната палата Цветан Цветков и на председателя на ИДЕС Бойко Костов.


Проф. д.ик.н. Михаил Динев Петров (15.12.1935 – 01.09.2022) е български икономист и университетски преподавател с изключително големи заслуги към Република България в областта на финансово-контролната система. Преподавател по Одитинг, Основи на финансовия контрол, Управленски контрол, Банков контрол, Икономически анализ, Основи на счетоводството, Финансово счетоводство и други. Три пъти ректор: на Университета за национално и световно стопанство (1989-1990 г.), на Славянския университет (1997-1998) и на Висшето училище по застраховане и финанси (до 2005 г.).

Първи председател на Сметната палата на Република България (избран от Великото народно събрание през 1990 г.), председател на Управителния съвет на Института на дипломираните експерт-счетоводители (2004 – 2011), началник на управление „Държавен финансов контрол“ в Министерство на финансите, зам.- министър на финансите (1986-1990 г.), зам.-председател на ИНТОСАЙ (международна организация на Сметните палати) (1989 г.). Той е автор на първия Закон за Сметната палата на съвременна България.

Повече за проф. д.ик.н. Михаил Динев можете да намерите в рубриката „Жива памет”.


Галерия снимки от Кръгла маса на тема „Делото на проф. д.ик.н. Михаил Динев и бъдещето на контрола ...