Проф. д-р Димитър Димитров: Чрез видеонаблюдение повишаваме сигурността в общежитията и университета

вторник, 13 декември 2022 10:40

За въведеното видеонаблюдение в студентските общежития, за разработването на IT мрежата и новите дигитални услуги на нашия университет, ректорът проф. д-р Димитър Димитров разговаря със Симона Бабалийска, студент „Медии и журналистика“. Още за темата за общежитията можете да прочетете в новия брой на Вестника на УНСС, който ще излезе през януари 2023 година.

Проф. Димитров, каква е причината да се въведе видеонаблюдение?

Със сигурност искаме да повишим сигурността в университета и в общежитията, отношението към персонала, който работи и студентите ни. Ние сме голям университет, на ден влизат над 10 хиляди души и все нещо може да се случи. Създали сме канал за комуникация за такива ситуации, защото това нещо е важно. Обучението при нас е от рано сутрин до 21.00 ч., така че се изисква едно непрекъснато внимание. Точно и затова се нуждаем от мерки за сигурност. Не е важно какъв ресурс сме избрали, а как осъществяваме контрола. Като един иновативен университет заставаме на страната на по-модерните средства. Вече имаме и Център за видеонаблюдение и  пропускателният режим става по-добър. Имаме и записи от терен, които отговарят на закона за личните данни. Намаляват се разходите, но се увеличава сигурността. Всичко се осъществява и с помощта на охранителна фирма.

Как се промениха условията за сигурност под Ваше управление ?

В началото ситуацията беше 21 камери в университета, а сега са близо 140 на всички стратегически места. Благодарение на тези камери сме и проследили няколко инцидента с изчезнали вещи. Има и охрана, която помага за сигурността. Наблюдението сега е 24 часа. Ние вече сме дигитален университет. Иновативната мрежа е част от IT инфраструктурата на университета. Има възможности за надграждане, новите системи не са само за наблюдение на движение. Може да се следи и присъствие в занятията, макар че все още това не се проследява с видеокамери.

Това обща тенденция ли е в университетите?

Повечето български университети не разчитат на този вид средства за наблюдение, но аз като специалист по сигурност, знам, че е важно да се осигурят такива мерки. Имаме и идеи за изследователски проекти, като използваме Центъра за видеонаблюдение, включване на изкуствен интелект, лицево разпознаване. Киберсигурността също ще бъде бъдеща инвестиция, както и подобряване на мрежата. Всичко това обаче изисква едно голямо финансиране.

Колко струва такава иновация?

Може сами да си направите сметката. При 12 общежития и около 40 - 50 портиери с техните заплати и слаба ефективност. Видеокамерите силно поевтиниха тази дейност. Мрежата беше изградена със средства, отпуснати от Министерски съвет, така че има значителен размер на месечна икономия от  порядъка на 10 хиляди лева. Това е хубаво, защото тези пари се пренасочват за ремонт на общежитията.

С какво друго можем да се похвалим?

Имаме над 15 уеб услуги, които университета и ПССО“ предоставят на студентите. Бяха извършени голям обем интеграции на нашите системи, което е изцяло в помощ на студентите. Всичко, благодарение на ръководството на университета и Студентски съвет, който подсказва, какво да подобрим. Традиционно ковид допринесе за тези онлайн услуги, но университетът беше готов за дигитализиране. Преходът изискваше усилията на всички колеги от IT департамента и ръководството, защото имаше и риск за провал. 


Център за видеонаблюдение в блок 53Б на УНСС 

УНСС представи Центърът за видеонаблюдение, изграден със собствени средства и дарения от фирми, партньор на УНСС, и разположен в блок 53, вх. Б. Той разполага с над 300 камери, които постоянно предават на живо.

Пламен Пенев, изпълнителен директор на П„ССО“: „До преди няколко месеца наши охранители осъществяваха контрол и пропускателен режим в общежитията. В момента тази функция се изпълнява от дежурния в блок 53Б, който следи видеонаблюдението на екраните. Във всички семейни блокове имаме 100% покритие на общите части, а така също и в блокове 36-ти, 38-ми и 9-ти. На този етап техниката във видеоцентъра се състои от два големи екрана и 4 малки, както и 3 компютъра. Наблюдават се „горещите“ точки в общежитията - входовете, асансьорните и стълбищните клетки. Създадохме улеснен достъп за студентите до общежитията с по-висок контрол от наша страна. Разполагаме с денонощен автопатрул на разположение, който при сигнал от нашите колеги идва на място“.

„Всичко това се осъществи по проект, който стартирахме с проф. Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики. Крайната ни цел е да няма точка от общите части във всичките ни дванадесет блока, която да не е обхваната с камера - коридори, стълбищни клетки, асансьори, околоблокови пространства. Над 60% от тези части вече сме покрили с камери, а до края на учебната година се надяваме да достигнем 100%“, каза доц. д-р Драгомир Стефанов, главен секретар по социално-битови въпроси на учащите и чуждестранни студенти. „Имаме нужда от още техника и в момента търсим варианти да я осигурим“, допълни доц. Стефанов.

Дежурният домакин демонстрира как работи системата за пропускателен режим. Ако отиде човек на входа на блока и няма чип, той ще звънне и ще се свърже по домофона. Дежурният ще запише имената му и първите шест цифри от ЕГН-то, след което ще му отвори вратата.

Огнян Димитров, началник отдел „Столове” отговарящ за видеонаблюдението показа как могат да се сменят екраните, да се връща записът и как работи самата система.

На събитието присъстваха изпълнителният директор на П„ССО“ Пламен Пенев, главният секретар по социално-битови въпроси на учащите и чуждестранни студенти доц. д-р Драгомир Стефанов, Ангел Стойков, председател на Студентския съвет, Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС), Илиян Чабуклийски, председател на КСБВУ при УНСС, началникът на отдел „Столове” Огнян Димитров, отговарящ за видеонаблюдението.

Галерия снимки от Проф. д-р Димитър Димитров: Чрез видеонаблюдение повишаваме сигурността в общежи ...